Hatalmas pusztítás és halálos áldozatok a Fülöp-szigeteken

A Trami trópusi vihar pusztító erejű esőzései és áradásai több mint 130 áldozatot és több tucat eltűntet hagytak maguk után a Fülöp-szigeteken. A mentési munkálatok nehézkesek a romok és az elárasztott területek miatt, míg több mint félmillió embert kellett kimenekíteni otthonaiból.

2024. 10. 27. 19:51
A Batangas állambeli Lemery lakói a sár és a törmelék eltakarításán dolgoznak, miután a Kristine trópusi vihar súlyos áradásokat okozott a területen.
A Batangas állambeli Lemery lakói a sár és a törmelék eltakarításán dolgoznak, miután a Kristine trópusi vihar súlyos áradásokat okozott a területen. Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fülöp-szigeteket sújtó Trami trópusi vihar drámai következményekkel járt az elmúlt napokban, amikor a heves esőzések miatt megáradt folyók és földcsuszamlások árasztották el az országot. 

A katasztrófa következtében eddig legalább 85 halálesetet jelentettek, és 41 embert eltűntként tartanak nyilván, de a végső számok várhatóan tovább emelkednek, ahogy a mentőcsapatok elérik a korábban elszigetelt területeket.

A vihar október 24-én csapott le az országra, és a hegyekből lezúduló sárlavinák és víztömegek megakadályozták, hogy a helyiek időben biztonságba vonuljanak. 

A víz mennyisége egyszerűen túl nagy volt

nyilatkozta Ferdinand Marcos, a Fülöp-szigeteki elnök, aki szombaton maga is meglátogatott egy súlyosan érintett térséget. Marcos hangsúlyozta, hogy a jelenlegi infrastruktúra nem képes megbirkózni az ilyen extrém időjárási eseményekkel, és sürgette egy nagyobb átfogó árvízvédelmi rendszer kiépítését.

A Batangas tartományban található Talisay városában a hatóságok egy tavon és az elszigetelt falvak között kutatnak a túlélők után. 

A helyi rendőrség beszámolója szerint a településen sok lakos a sáros vízzel teli utcákon és az elöntött épületek tetején ragadt.

A mentőcsapatok munkáját hátráltatta a heves esőzés és a veszélyes környezet, amely több helyen akár a megközelítést is lehetetlenné tette. A helyi sportcsarnokban már több tucat fehér koporsót helyeztek el a katasztrófa áldozatainak, akik a sárral borított lejtőkről lezúduló kövek és fák alatt veszítették életüket.

A Fülöp-szigeteken évente körülbelül húsz trópusi ciklon sújt le, és az idei év eddig különösen súlyos károkat okozott. Az országot érő rendkívüli időjárási események egyre gyakoribbak. Az elnök kijelentette, hogy országának hosszú távú stratégiát kell kidolgoznia az ilyen viharok elleni védekezésre, mivel az extrém időjárási események a jövőben még gyakoribbak lehetnek.

A nemzeti meteorológiai intézet figyelmeztetett arra, hogy Trami – amelyet helyben Kristine néven is ismernek – akár újra visszatérhet a következő napokban, mivel a Dél-kínai-tenger magasnyomású légköre visszanyomhatja az ország felé. Ha ez megtörténik, a Fülöp-szigetekre újabb kihívások várnak a mostani pusztítás után, ami már így is túlterhelte a mentőszolgálatokat és a kormány forrásait.

Ferdinand Marcos szavai szerint az érintett területeken élők minden szükséges támogatást megkapnak: élelmiszert, orvosi ellátást és pénzügyi támogatást. 

Segítség érkezik szárazföldön, vízen és levegőn keresztül egyaránt

 – ígérte az elnök a közösségi médiában.

Az ország katasztrófavédelmi ügynöksége kéri a nemzetközi közösséget, hogy segítsenek az áradás és a földcsuszamlások okozta károk helyreállításában, valamint a klímaváltozás okozta kockázatok elleni küzdelemben.

Borítókép: A Batangas állambeli Lemery lakói a sár és a törmelék eltakarításán dolgoznak, miután a Kristine trópusi vihar súlyos áradásokat okozott a területen. (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.