Itt a fordulópont a háborúban a franciák szerint

A francia védelmi miniszter az ukrajnai háború fordulópontjának nevezte az észak-koreai haderő esetleges bevonását. Szerinte Franciaországnak felelősséget kell vállalnia azért, hogy hosszú távon segítse Ukrajnát, és hogy megoldja a jövő kérdéseit.

Forrás: Zn.ua2024. 10. 22. 14:59
Emmanuel Macron francia elnök Charles de Gaulle tábornok szobránál áll a második világháború európai győzelmének 75. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen
Emmanuel Macron francia elnök Charles de Gaulle tábornok szobránál áll a második világháború európai győzelmének 75. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen Fotó: Francois Mori Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia védelmi miniszter úgy véli, hogy Zelenszkij győzelmi terve a béke megteremtését célzó politikai folyamat kezdete lehet. Sebastien Lecornu úgy véli, hogy a Volodimir Zelenszkij múlt héten bemutatott győzelmi terve egy politikai út kezdete, számolt be a TF1 televíziós csatorna.

Sebastien Lecornu, Franciaország fegyveres erőkért felelős minisztere a NATO védelmi minisztereinek találkozóján Brüsszelben, 2024. október 18-án
Sebastien Lecornu, Franciaország fegyveres erőkért felelős minisztere a NATO védelmi minisztereinek találkozóján Brüsszelben, 2024. október 18-án. Fotó: AFP/Francois Walschaertsch

Ezen út mentén pedig Franciaországnak felelősséget kell vállalnia azért, hogy hosszú távon segítse Ukrajnát, és mindenekelőtt azért, hogy megoldja a jövő kérdéseit, idézte a Zn.ua.

– A tűzszünet felveti a hagyományos elrettentés kérdését az újabb orosz agresszió megakadályozására, és ez egy olyan kérdés, amellyel már most foglalkozni kell – mondta.

A miniszter szerint Ukrajna valamikor újra tárgyalni fog Oroszországgal, mivel a győzelem terve magában foglalja a visszafoglalt területek visszaszerzését.

– A jelenlegi helyzetünk nehézsége az, hogy el kell fogadnunk az erőviszonyokat – mondta.

Arra a felvetésre, hogy Franciaországnak csapatokat kellene-e vezényelnie Ukrajnába, Lecornu azt válaszolta, hogy a francia hatóságok megvitatták a kérdést, de a fordulópontot Észak-Korea bevonása jelentheti egy háborúba Oroszország részéről.

Nyilvánvaló, hogy a hónapok óta fegyvereket szállító Phenjannal, valamint Teheránnal való kapcsolat és a kölcsönös függőség nemzetközivé teszi ezeket a biztonsági feszültségeket

– jelentette ki.

A francia védelmi miniszter szerint a francia hírszerzés is adatokat gyűjt az esetleges észak-koreai részvételről, de egyelőre nem lehet erről biztosat tudni. Lecornu ugyanakkor elmondta, hogy az észak-koreai hadsereg bevonásának lehetősége nem lepte meg, mivel a létszámhiány Moszkva gyenge pontja.

– Meg kell értenünk, hogy miről beszélünk. A frontvonal mögötti logisztikai támogatásról vagy a fronton való elkötelezettségről van szó?

A múlt héten a védelmi minisztérium állami hírszerző szolgálatának vezetője, Kirilo Budanov azt mondta, hogy Észak-Korea mintegy 11 ezer katonát küldhet Ukrajnába Oroszország támogatására. Dél-Korea nemzeti hírszerző szolgálatának jelentése is alátámasztja az értesüléseket, miszerint Észak-Korea 1500 katonát küldött már a csendes-óceáni Vlagyivosztokba október 8-a és 13-a között, további csapatok pedig hamarosan érkeznek.

Mark Rutte NATO-főtitkár (L) beszél Wladyslaw Kosiniak-Kamysz lengyel védelmi miniszterrel a NATO védelmi minisztereinek 2024. október 18-i brüsszeli találkozója előtt
Mark Rutte NATO-főtitkár (b) beszél Wladyslaw Kosiniak-Kamysz lengyel védelmi miniszterrel a NATO védelmi minisztereinek 2024. október 18-i brüsszeli találkozója előtt. Fotó: AFP/Francois Walschaertsch

A NATO és Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter azonban nem tudták megerősíteni ennek tényét.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő egymásnak ellentmondónak nevezte az észak-koreai katonákról szóló dél-koreai és amerikai kijelentéseket, de a nemzetközi közösség fokozott figyelemmel kíséri az események alakulását.

 

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök Charles de Gaulle tábornok szobránál áll a második világháború európai győzelmének 75. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen (Fotó: AFP/Francois Mori)


 


 



 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.