Kitoloncolás helyett gyorsabban legalizálják az illegális migránsokat a jövőben Spanyolországban

Pedro Sánchez szocialista (PSOE) miniszterelnök szerint nem kiutasítással, hanem a felesleges bürokratikus eljárások megszüntetésével lehet megoldani a dél-európai országot sújtó történelmi krízist.

2024. 10. 11. 15:38
Spain's Prime Minister Pedro Sanchez leaves after meeting Pope Francis
VATICAN CITY, VATICAN, OCTOBER 11: Spain's Prime Minister Pedro Sanchez leaves after meeting Pope Francis at the Vatican, on October 11, 2024. isabella Bonotto / Anadolu (Photo by isabella Bonotto / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Pedro Sanchez Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fel kell gyorsítani a migránsok papírjainak rendezését – ez a megoldás az illegális migrációra a baloldali spanyol kormány szerint. Pedro Sánchez szocialista (PSOE) miniszterelnök a parlament előtt több mint egy órát beszélt kormánya bevándorlási politikájáról.

Bejelentette, hogy rövidesen felgyorsítják a már Spanyolországban tartózkodó illegális migránsok tartózkodási- és munkavállalási engedélyének elbírálását, azaz megszüntetik a szükségtelen bürokratikus eljárásokat. 

Emellett a már Spanyolországban élő bevándorlók újonnan érkező hozzátartozóinak sem kell majd annyi ideig várni a legalizálásra, mint jelenleg. 

A spanyol kormányfő közölte azt is, hogy megsürgeti a diplomás, átmeneti ideig Spanyolországban dolgozni tervező bevándorlók papírjainak homologizációját, hogy a cégek számára megkönnyítsék az új munkaerő felvételét. Emellett megemlítette az úgynevezett körkörös migrációs politika előmozdítását, amelyet már szeptemberi afrikai diplomáciai körútja során is népszerűsített Mauritániában, Szenegálban és Gambiában. 

Ennek lényege, hogy az afrikai emberekkel származási országukban kötnének munkaszerződést, majd annak spanyolországi teljesítése után mindenkinek kötelessége lenne visszatérni hazájába. 

Sánchez azt is tervezi, hogy belátható időn belül növeli a rendőrök és csendőrök létszámát a migrációs krízisben leginkább érintett Kanári-szigeteken, valamint hatezer új férőhelyet hoz létre a már meglévő befogadóállomásokon, hogy még több embert tudjanak a szigetvilágban ellátni. A számadatok megadása nélkül a szocialista kormányfő úgy döntött, hogy pénzügyi forrásokat biztosít azoknak az autonóm közösségeknek, amelyeknek szükségük van erre ahhoz, hogy illegális migránsokat, azon belül is kiskorúakat vállaljanak át, elsősorban a Kanári-szigetektől, hogy tehermentesítsék annak befogadórendszerét. 

Sánchez azt is bejelentette, hogy kormánya arra fogja kérni az Európai Bizottságot, hogy gyorsítsa meg a tavalyi spanyol soros elnökség ideje alatt kidolgozott menekültügyi paktum hatálybalépését, és 2026 helyett már jövő nyáron kezdjék meg a migránsok szétosztását az uniós tagállamok között. 

A miniszterelnök egyúttal arra szólította fel a konzervatív Néppártot (PP), hogy vállalja a felelősséget és menjen bele a bevándorlási törvény reformjába, amellyel a jelenlegi önkéntes szolidaritásvállalás helyett kötelezővé tennék a spanyol régiók számára az illegális migránsok befogadását. Ennek kapcsán kifejtette, hogy miért utasította vissza az Európai Bizottság múlt héten tett ajánlatát, amelyben Ursula von der Leyen maga javasolta, hogy a spanyol kormány éljen az unió adta lehetőséggel és kérje a közösséget arra, hogy a Kanári-szigetekre érkezett illegális migránsok egy részét más országokban, például Németországban vagy Franciaországban helyezzék el. 

Nem követelhetünk Európától olyan szolidaritást, amelyet mi magunk nem tanúsítunk országunkon belül. (...) Mi, spanyolok, a migráció gyermekei vagyunk, nem leszünk idegengyűlölet szülei. Alkossunk ehelyett egy olyan bevándorlási politikát, amelyre időseink is büszkék lehetnek, és amely garantálja az unokáik jövőjét 

– fejtette ki Sánchez, utalva arra, hogy azért utasította vissza Brüsszel felajánlását, mert hazája határain belül akarja megoldani a migrációs problémát.

Idén január 1-je és szeptember 30-a között már közel 31 ezer illegális bevándorló érkezett csak a Kanári-szigetekre. Ez a szám tavaly ugyanebben az időszakban nem érte el a 15 ezret, vagyis a növekedés 106 százalékos.

Borítókép: Pedro Sanchez (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.