Mit titkol Zelenszkij?

Nem enged betekintést lengyel szomszédainak a győzelmi terv titkos záradékaiba Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, annak ellenére, hogy Lengyelország főleg az orosz invázió utáni első időszakban kulcsszerepet játszott a háborúban álló ország támogatásában. A lengyelek az általuk nyújtott segítség fényében méltánytalannak tartják az eljárást.

2024. 10. 22. 16:31
Donald Tusk lengyel miniszterelnök
Donald Tusk lengyel miniszterelnök Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Wladyslaw Teofil Bartoszewski lengyel külügyminiszter-helyettes kijelentette, hogy Varsó szeretne betekintést nyerni a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által nemrég bemutatott ukrán győzelmi terv titkos záradékaiba – számol be róla a PAP lengyel hírügynökség.

Bartoszewski megjegyezte, hogy Lengyelország nem tartozik azon országok közé, amelyek megkapták a terv teljes szövegét, és kiemelte a Lengyelország által Ukrajnának nyújtott jelentős katonai támogatást.

A legkritikusabb módon nyújtottunk katonai segítséget Ukrajnának, mert amikor Németország sisakok küldéséről beszélt, mi 320 tankot küldtünk. Tehát a hozzájárulásunk nyilvánvalóan jelentős volt, különösen a kezdetekkor, amikor a legnagyobb szükség volt rá

– mutatott rá a külügyminiszter-helyettes.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök szerint Ukrajna győzelmi tervét a közelgő amerikai elnökválasztás után újra fogják értékelni – írja a The Kyiv Independent ukrán hírportál. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Lengyelország támogatása Ukrajna NATO-tagságával kapcsolatban nem változott.

Szolidárisak vagyunk Ukrajnával ebben a kérdésben

– fogalmazott a kormányfő.

Zelenszkij október 17-én mutatta be a győzelmi tervét, amely öt fő pontból és három titkos mellékletből áll. Az elnök a bemutatás során hangsúlyozta, hogy a teljes szöveg titkos marad, és csak a végrehajtás szempontjából kulcsfontosságú partnerek kapnak hozzáférést az egyes részek titkosított mellékleteihez.

Mint arról beszámoltunk, Orbán Viktor a „több mint rémisztő” jelzővel illette az ukrán államfő tervét. Mint mondta, meg kell változtatni az EU jelenlegi stratégiáját Ukrajnával kapcsolatban, mert az nem működik.

A titkos záradékok tartalmáról két elképzelés is kering szakértői körökben – árulta el lapunknak Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő. Az egyik szerint a NATO atomfegyvereket állomásoztatna ukrán területen, a másik pedig NATO-katonák ukrajnai állomásoztatását sejti a titkolózás mögött. Maga Somkuti egy harmadik verziót is lehetségesnek tart, amely szerint Zelenszkij azt ajánlhatta fel a NATO-nak, hogy olyan különleges alakulatokat állítanak fel, amelyek jelenleg is sikerrel hajtanak végre mélységi akciókat Oroszország területén, és egyfajta forró hidegháborút vívnának.

A probléma az, hogy egy atomhatalomról beszélünk, tehát ha megunja ezt a fajta szurkálódást, akkor előbb-utóbb atomfegyverrel válaszol, aminek a vége egy atomháború

– mutatott rá a biztonságpolitikai szakértő.

 

Borítókép: Donald Tusk lengyel miniszterelnök (Fotó: AFP/NurPhoto)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.