Muszlim vezetőt küldtek el Kamala Harris kampányeseményéről + videó

Kamala Harris alelnök kampánya súlyos kritikákat kapott, miután egy prominens muszlim közösségi vezetőt, Ahmed Ghanimot kitiltottak egy michigani rendezvényről. Az eset tovább fokozza a feszültséget a Harris-kampány és a muszlim közösség között, amely a közel-keleti háború és a gázai helyzet miatt egyre távolodik a Demokrata Párttól.

2024. 10. 23. 7:20
Kamala Harris demokrata elnökjelölt a michigani Royal Oakban tartott rendezvényen
Kamala Harris demokrata elnökjelölt a michigani Royal Oakban tartott rendezvényen Fotó: Getty Images via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kamala Harris alelnök michigani kampánya váratlan fordulatot vett, amikor Ahmed Ghanim, egy prominens muszlim közösségi vezető és korábbi kongresszusi jelölt, botrányos körülmények között a helyszín elhagyására kényszerült a Royal Oakban tartott eseményen. Ghanim, aki már korábban is nyilvánosan kritizálta a Biden–Harris-adminisztráció közel-keleti politikáját, úgy érzi, hogy szándékosan célozták meg őt muszlim származása és politikai nézetei miatt.

Ghanim beszámolója szerint minden hivatalos előírást betartott a rendezvényre való bejutáskor, ám néhány perccel a helyfoglalása után egy kampánymunkatárs arra kérte, hogy hagyja el a helyszínt. A biztonsági szolgálat emberei később közölték vele, hogy az esemény szervezői kérték az eltávolítását, és letartóztatással fenyegették, ha nem engedelmeskedik.

Ghanim nyilatkozataiban hangsúlyozta, hogy semmilyen jelképes öltözéket nem viselt, ami a gázai konfliktushoz köthető, mégis úgy érzi, hogy az esete a muszlim közösség elleni szélesebb körű megkülönböztetés része.

Az eset azonban komoly aggodalmakat vet fel a Harris-kampány és a muszlim szavazók közötti viszony jövője kapcsán. A michigani muszlim közösség, amely hagyományosan a Demokrata Pártra szavazott, most egyre kritikusabb hangokat üt meg a Biden–Harris-adminisztráció közel-keleti politikája, különösen a gázai konfliktus és Izrael katonai támogatása miatt. 

Az Amerikai–Iszlám Kapcsolatok Tanácsa (CAIR) és más muszlim közösségi szervezetek sürgetik a Harris-kampányt, hogy kérjen bocsánatot és mutasson több tiszteletet a muszlim közösség iránt.

Rex Nazarko muszlim aktivista szerint Ghanim eltávolítása nem egyedi eset, hanem része egy 

szélesebb körű, muszlimokkal szembeni diszkriminációs mintának.

Nazarko a Demokrata Pártot figyelmeztette: ha nem változtatnak hozzáállásukon, elveszíthetik a muszlim közösség támogatását, amely kulcsfontosságú lehet a billegő államokban, mint például Michiganben.

Az eset különösen rosszkor jött a Harris-kampánynak, mivel Donald Trump is intenzívebb kampányt folytat a muszlim és arab közösségek körében. Trump nemrég találkozott muszlim vezetőkkel Michiganben, és nyíltan bírálta Harrist és a Biden-kormányzat közel-keleti politikáját. 

Harris és Cheney megjelenése a muszlim közösség előtt inkább arra emlékeztet minket, hogy még több háború jöhet, ha Harris elnök lesz

– mondta Amer Ghalib, Hamtramck város polgármestere.

A kampánystáb hivatalos közleményében magyarázkodott az eset kapcsán:

A kampány sajnálja ezt az esetet és annak hatását a muszlim közösségre, és biztosítjuk, hogy a jövőben minden esemény minden amerikai számára nyitott és tiszteletteljes marad

mondta Chris Wyant, a Harris-kampány michigani tanácsadója.

Az elkövetkező hetekben a Harris-kampánynak szembe kell néznie azzal a kihívással, hogy elveszíti a muszlim közösség bizalmát, és ez a politikailag kulcsfontosságú szavazói csoport végleg elpártol a Demokrata Párttól.

Borítókép: Kamala Harris demokrata elnökjelölt a michigani Royal Oakban tartott rendezvényen (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.