Mutatjuk, milyen elképesztő technológiát használ az izraeli hadsereg

Mind támadó-, mind védelmi eszközök terén egyedülálló az izraeli fegyveres erők képessége.

2024. 10. 24. 19:14
Egy F–16I Sufa vadászrepülő gyakorlat közben
Egy F–16I Sufa vadászrepülő gyakorlat közben Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az izraeli védelmi erők (IDF) számos modern eszközt használ, amelyek közül néhány annyira új, hogy szinte nehéz elhinni a létezésüket. Az egyik legkiemelkedőbb technológiai fejlesztés a Vaskupola rakétavédelmi rendszer, amely 2011 óta Izrael déli részén szolgálja a lakosság védelmét az elsősorban Gázából érkező rakétatámadásokkal szemben. A sebessége, pontossága és képessége révén előtte nem volt hasonló rendszer a világon. Minden egyes egysége mobil, és tartalmaz egy radarállomást, egy fegyvervezérlő egységet, valamint egy rakétaindító egységet. Amint egy ellenséges rakétát indítanak Izrael felé, a radarállomás érzékeli és követi annak röppályáját, majd saját rakétát indít, hogy még a becsapódás előtt semlegesítse azt.

Az F–16I Sufa kapcsán a szakértők elmondják, hogy bár sok nyugati ország alkalmazza az F–16-ost, az izraeli légierő igényeihez igazított változat különböző korszerű fegyverrendszerekkel és egyedi sisakrendszerrel van felszerelve, amely lehetővé teszi a pilótának, hogy csak a látásával indítson támadást egy ellenséges repülőgép ellen.

A Trófea rendszerrel kapcsolatban azt hangsúlyozzák, hogy ez az aktív tankvédelmi rendszer a páncélozott járművek utolsó Achilles-sarkát, a modern páncéltörő rakétákat hivatott semlegesíteni. A rendszer 360 fokos védelmi pajzsot hoz létre a tank körül, és azonnal semlegesít minden fenyegetést, amelyet ellenséges rakéta jelent, saját lövedékének kilövésével.

A Merkava IV harckocsi kapcsán arról számolnak be, hogy bár elsőre nem tűnik különlegesnek, mégis fejlett tűzvezető rendszerrel van felszerelve, amely képes védekezni támadó helikopterek ellen, továbbá digitális harctéri irányítási rendszerrel és olyan futóművel rendelkezik, amely még a legzordabb terepen is mozgásra képes.

A Skylark pilóta nélküli repülőgép rendszer kicsi, könnyű, és egyetlen személy is hordozhatja. Gyorsan bevethető és különféle időjárási körülmények között is működik, akár három órán át élő videóközvetítést biztosítva.

Említésre méltó továbbá az úgynevezett EyeBall rendszer. Ez lényegében egy szemgolyóhoz hasonló, kerek eszköz, amelyet észrevétlenül be lehet dobni egy épületbe, és teljes körű információt szerezhetnek a katonák arról, kik és pontosan hol vannak az épületben.

Borítókép: Egy F–16I Sufa vadászrepülő gyakorlat közben (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.