Nagyon bonyolult, sokismeretlenes egyenletté vált a közel-keleti helyzet

Izrael titkos katonai tervei szivárogtak ki az amerikai hírszerzéstől, ami nem volt véletlen – mondta el lapunknak Horváth József biztonságpolitikai szakértő. A Szuverenitásvédelmi Kutatóintézet igazgatója szerint az USA ezzel üzenni kívánt mindkét félnek a további eszkaláció megakadályozása érdekében.

2024. 10. 21. 16:59
Illusztráció katonák és egy tank alakjaival Izrael és Irán zászlói előtt
Illusztráció katonák és egy tank alakjaival Izrael és Irán zászlói előtt Fotó: Lorenzo Di Cola Forrás: NurPhoto/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután egy titkos jelentés szivárgott ki, amely Izrael katonai előkészületeit tartalmazza egy esetleges légicsapásra Irán ellen, az amerikai képviselőház republikánus elnöke sietett megerősíteni, hogy az Egyesült Államoknak azonnal támogatnia kell Izrael terveit Irán ellen. Mike Johnson szerint az Egyesült Államoknak mindig Izrael oldalán kell állnia.

A dokumentumok részletesen beszámolnak az izraeli légierő mozgósításáról, beleértve a fegyverek típusát és mennyiségét, amelyeket az izraeli hadsereg a támadásra készít elő.

Az információt az amerikaiak szándékosan szivárogtatták ki, aminek kettős célja van, egyrészt ezzel üzennek Iránnak is, miszerint az Egyesült Államoknak nem lenne ellenére, ha Izrael egy csapást mérne iráni érdekeltségekre. Ugyanakkor ennek van egy másik üzenete is, az izraeliek számára, hogy »mi tudunk a terveitekről«

– mondja Horváth József biztonságpolitikai szakértő, a Szuverenitásvédelmi Kutatóintézet igazgatója.

Horváth József (Fotó: Éberling András)

A szakértő arra emlékeztetett, hogy az amerikai elnök néhány nappal ezelőtt azt mondta, hogy az Egyesült Államok nem örülne annak, ha Izrael bizonyos érzékeny célpontokat támadna Iránban.

– Azt gondolom, hogy Izraelt ezzel válaszlépéseinek a szofisztikáltabb kivitelezésére bírná az amerikai vezetés. Ne legyen az túl brutális, nehogy aztán ebből egy eszkalációs spirál alakuljon ki – tette hozzá a szakértő. Mint mondta,

ez tipikus kettős beszéd az amerikaiak részéről, mind a két felet igyekeznek mérsékelni és inteni is.

Arra már többször volt példa az elmúlt évtizedekben, hogy Izrael iráni atomlétesítmények és atomtudósok ellen intézett támadást. A zsidó állam számára stratégiai célkitűzés, hogy megakadályozza azt, hogy Irán atomfegyverhez jusson – hangsúlyozta Horváth József.

A Bushehr atomerőmű képe látható a Perzsa-öbölből Irán déli részén, 2024. április 29-én
A Bushehr atomerőmű képe a Perzsa-öböl felől Irán déli részén, 2024. április 29-én (Fotó: NurPhoto/AFP/Morteza Nikoubazl)

Atomprogramját Teherán kizárólag a békés felhasználás céljaival indokolva védi, amit fenntartásokkal kezel a nyugati világ. A jelenlegi egyre bonyolultabbá váló biztonsági struktúrákat és biztonsági szövetségeket nézve nyilvánvaló, hogy Irán és Oroszország, valamint Irán és Kína között egyre szorosabb együttműködést látunk kialakulni. Ez katonai és gazdasági téren is igaz, ami még inkább felveti annak a lehetőségét, hogy akár külső támogatással is, de Irán nem tesz le arról a céljáról, hogy atomfegyvert állítson elő vagy jusson ahhoz hozzá

– mondta szakértő, és hozzátette, hogy az Egyesült Államok Iránnal szemben azt mindenképpen el szeretné kerülni, hogy Teherán végleg szembeforduljon vele.

Nyitva hagynák a kaput, hogy a későbbiekben a Nyugat kapcsolatai javulhassanak. Annál is inkább, mert a térségben egyre aktívabb Kína a közelmúltban a síita Iránt és a szunnita Szaúd-Arábiát egy asztalhoz ültette, és felvették egymással a diplomáciai kapcsolatot. Ezért az USA számára is fontos, hogy Irán ne forduljon teljesen szembe az Egyesült Államokkal, és ne alakuljon ki egy háború lehetősége Izraellel.

– Nagyon bonyolulttá, sokismeretlenes egyenletté vált tehát a közel-keleti helyzet a világpolitika színpadán zajló átalakulások miatt is, és ezért nagyon óvatosan és körültekintően kell hozzá közelíteni – összegezte Horváth József.

Borítókép: Illusztráció katonák és egy tank alakjaival Izrael és Irán zászlói előtt (Fotó: NurPhoto/AFP/Lorenzo Di Cola)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.