Nagyon nehéz tél elé néz Ukrajna

Ukrajna a háború harmadik tele előtt áll, és a helyzet komorabb, mint valaha. Kijev nem rendelkezik a szükséges támogatással ahhoz, hogy visszaszerezze az irányítást Oroszországgal szemben, foglalta össze cikkében a Financial Times.

Forrás: Financial Times2024. 10. 08. 20:55
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és a republikánusok elnökjelöltje, Donald Trump találkozója 2024. szeptember 27-én New Yorkban
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és a republikánusok elnökjelöltje, Donald Trump találkozója 2024. szeptember 27-én New Yorkban Fotó: Alex Kent Forrás: Getty Images/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ország keleti részén az ukrán erők folyamatosan területeket veszítenek az orosz csapatok lassú, de hatékony előrenyomulásával szemben, bár ezekben Moszkva is jelentős veszteségeket szenved el, írta a Financial Times. Ukrajna energiaellátásának felét tönkretették, így a lakosság a hideg téli hónapokban hosszú órákra világítás és fűtés nélkül maradhat. Közben Washingtonban és a nyugati fővárosokban, valamint Kijev folyosóin is változik a háborús hangulat. Míg korábban a cél az volt, hogy az orosz hadsereget teljesen kiűzzék Ukrajnából, ma már egyre inkább felmerül, hogy talán egy tárgyalásos megoldás – amely Ukrajna nagy részét megtartaná – lehet a legjobb remény.

Kijev azonban ehhez a csökkentett célhoz sem kapja meg a szükséges támogatást.

Ukrajna jövőbeli kilátásait elsősorban az a veszély árnyékolja be, hogy Donald Trump megnyerheti a jövő havi amerikai elnökválasztást, és gyorsan lezárja a háborút, ahogy azt megígérte. Egyes amerikai és európai tisztviselők abban reménykednek, hogy Trumpot legalább attól el lehetne tántorítani, hogy Kijevet kedvezőtlen alkuba kényszerítse Moszkvával szemben.

Ez a lépés súlyos biztonsági kockázatokat jelentene Európa és Amerika számára, hangsúlyozza a lap.

A Közel-Keleten kirobbant háború további kihívást jelent a Nyugat országainak, amelyek közül néhány korábban még kitartott amellett, hogy katonai győzelmet kell elérni Oroszország felett. Most már ezek az országok is újragondolják céljaikat, írták. Kijevben vannak olyan tisztviselők, akik magánbeszélgetéseikben elismerik, hogy nincs elegendő humán erőforrás, tűzerő és nyugati támogatás ahhoz, hogy visszaszerezzék az Oroszország által megszállt összes területet.

Zárt ajtók mögött már felmerült egy olyan megoldás is, miszerint Moszkva de facto megtartaná Ukrajna területének mintegy egyötödét, bár Oroszország szuverenitását nem ismernék el ezen a területen. Eközben Ukrajna csatlakozhatna a NATO-hoz, vagy egyéb más biztonsági garanciákat kaphatna. Ebben az esetben az ország újjáépülhetne és integrálódhatna az Európai Unióba, hasonlóan a hidegháború idején Nyugat-Németországhoz.

 

A forgatókönyv merész feltételezéseken alapul

Az egyik feltételezés az, hogy az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek készen kellene állniuk arra, hogy NATO-tagságot vagy hasonló garanciákat kínáljanak Ukrajnának, amit eddig vonakodtak megadni Kijev számára. Ehhez hatalmas haderő telepítésére lenne szükség az Egyesült Államok és partnerei részéről, amely a hidegháborúhoz hasonló feszültséghez vezetne.

A másik feltételezés az, hogy Vlagyimir Putyin hajlandó lenne tárgyalásokba bocsátkozni, és elfogadna egy ilyen forgatókönyvet. Putyin egyik háborús célja éppen az volt, hogy megakadályozza Ukrajna NATO-csatlakozását. Az is kétséges, hogy Putyinnak mennyire lehet vonzó az átengedett földterületekért kínált béke úgy, hogy az orosz csapatok most is folyamatosan növelik Moszkva területi nyereségeit.

Joe Biden amerikai elnök 2024. szeptember 26-án találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel a washingtoni Fehér Ház Ovális Irodájában
Joe Biden amerikai elnök 2024. szeptember 26-án találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában (Fotó: AFP/Saul Loeb)

Volodimir Zelenszkij a múlt hónapban Washingtonban mutatta be „győzelmi tervét”, amelyben arra próbálta rávenni szövetségeseit, hogy erősítsék meg Kijevet katonai és diplomáciai téren, így kényszerítve Moszkvát a tárgyalóasztalhoz. Két kulcsfontosságú kérése azonban süket fülekre talált és üres kézzel távozott: nem sikerült előrelépést elérni a NATO-csatlakozás ügyében, és az Egyesült Államok nem adott engedélyt arra, hogy Kijev nyugati rakétákat használjon Oroszország mélységi területeinek támadásához.

Akár a végső győzelem a cél, akár az, hogy Oroszországot tárgyalásokra kényszerítsék, a nyugati szövetségeseknek meg kell erősíteniük Ukrajna pozícióját. A Kremlt csak akkor lehet tárgyalásra kényszeríteni egy Kijev számára is kielégítő megállapodásról, ha úgy érzi, hogy a háború költségei számára már túl magasak, mutat rá a lap.

Joe Biden amerikai elnöknek és az európai szövetségeseknek Biden ciklusának végén meg kellene erősíteniük Ukrajnát. A cél az kellene legyen, hogy Kijevet a lehető legerősebb pozícióba hozzák egy lehetséges Trump-elnökség előtt, vagy legalábbis jó alapot biztosítani Kamala Harris számára, ha ő nyeri az elnökválasztást. Nem tudhatjuk, hogyan fog véget érni a háború, de a Nyugatnak továbbra is az az érdeke, hogy segítse Ukrajnát – foglalták össze.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és a republikánusok elnökjelöltje, Donald Trump találkozója 2024. szeptember 27-én New Yorkban (Fotó: Getty Images/AFP/Alex Kent)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.