Rekordszámú kínai harci jármű közelítette meg Tajvant

Kína minden eddiginél nagyobb légi hadgyakorlatot tartott Tajvan körül, amely során 153 katonai repülőgépet és számos hadihajót vetettek be. Az egyoldalú provokáció aggodalmat kelt a nemzetközi közösségben, mivel a manőverek a térség békéjét és stabilitását veszélyeztetik.

2024. 10. 15. 20:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október 15-én Kína rekordszámú katonai repülőgépet vetett be Tajvan körül, ezzel új szintre emelve a katonai feszültséget a térségben. A tajvani védelmi minisztérium (MND) tájékoztatása szerint 153 repülőgép szelte át a Tajvani-szoros középvonalát, és számos hadihajó is részt vett a hadgyakorlatokban, amelyek célja Kína szerint figyelmeztetés volt a Tajvan függetlenségét szorgalmazó erők ellen. Az MND által kiadott jelentés szerint a hadgyakorlatok 25 órán át zajlottak, és több repülőgép belépett Tajvan légvédelmi azonosítási zónájába (ADIZ), amely ugyan nem minősül hivatalos légtérnek, de a védelmi vonal szempontjából stratégiai fontosságú. 

Különösen aggasztó, hogy a kínai harci gépek több mint száz alkalommal repültek át a középvonalon, amit Kína már nem ismer el, de amely korábban a szoros de facto határvonalaként funkcionált.

Tajvan miniszterelnöke, Cso Jung-tai kijelentette, hogy Kína provokatív lépései nemcsak Tajvan biztonságát veszélyeztetik, hanem a teljes régió békéjét is. 

Az előzetes figyelmeztetés nélküli hadgyakorlatok nemcsak Tajvant, hanem a nemzetközi légi és tengeri közlekedést is komolyan veszélyeztetik

 – tette hozzá. A Pentagon is aggodalmát fejezte ki a hadgyakorlatok destabilizáló hatása miatt, és felelőtlennek nevezte Kína lépéseit, amelyek tovább fokozhatják a feszültséget a térségben. Az Egyesült Államok és szövetségesei már régóta figyelik Kína hadgyakorlatait, amelyek egyre gyakoribbak és intenzívebbek.

Kína azon szándéka, hogy nyomást gyakoroljon Tajvanra és a nemzetközi közösségre, azonban fordítva sült el. Tajvan és számos ország a nemzetközi szolidaritás fokozódását tapasztalja Kína expanzionista politikájával szemben. Kuan Bi-ling, a parti őrséget irányító tajvani Óceánügyi Tanácsának vezetője szerint a kínai katonai nyomásgyakorlás csak erősíti a nemzetközi támogatást Tajvan felé, és ezzel Peking ellenállásba ütközik.

Kína állítása szerint hadgyakorlatainak célja, hogy figyelmeztetést küldjön a szeparatista erőknek, különösen azt követően, hogy Tajvan új elnöke, Laj Csing-te október 10-én elhangzott nemzeti napi beszédében megerősítette Tajvan szuverenitását és Kína területi igényeivel szembeni ellenállását. Lai hangsúlyozta, hogy Tajvan nem alárendeltje Kínának, és csak a tajvani nép dönthet saját jövőjéről.

A hadgyakorlatok, amelyek a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg összes haderőnemét, köztük a légierőt, a haditengerészetet és a rakétaerőket is bevonták, azt a célt szolgálják, hogy Peking nyomást gyakoroljon Tajvanra, miközben próbálja normálissá tenni a hadgyakorlatok rendszeres végzését a szigeten.

Miközben Kína hadgyakorlatai egyre közelebb kerülnek Tajvan partjaihoz, az aggodalom nő a sziget válaszlépéseinek gyorsaságával kapcsolatban. A tajvani kormány azonban hangsúlyozza, hogy képes megvédeni magát, és figyelemmel kíséri Kína minden lépését.

Borítókép: A tajvani haditengerészet hajói manővereznek az észak-tajvani Csilung (Keelung) katonai kikötőjében (Fotó: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.