Rávilágítás a Kárpát-medence értékeire

Az augusztus végén rendezendő mustra ismét meghirdette a versenyt, olyan internetes kisfilmek, riportok készítőinek, akik munkáikkal a Kárpát-medencei kulturális értékekre világítanak rá.

Szilléry Éva
2019. 05. 08. 6:55
Kerényi Imre
Kerényi Imre három évig volt a seregszemle zsűrielnöke Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A szatmárcsekei filmfesztivál hazai ügy, olyan valóságban élő filmes újságírók munkáinak seregszemléje, akik Árpád népe között élve, a magyar népnek hoznak híreket” – mondta egy tavalyi videóriportban Kerényi Imre Kossuth-díjas rendező, aki a kulturális filmek fesztiváljának három éven át látta el zsűrielnöki feladatait.

Az augusztus végén rendezendő mustra ismét meghirdette a versenyt, olyan internetes kisfilmek, riportok készítőinek, akik munkáikkal a Kárpát-medencei kulturális értékekre világítanak rá.

Ötödik alkalommal ad helyet augusztus végén a hármas határ közelségében elhelyezkedő Tisza-parti település, Szatmárcseke a kulturális filmek fesztiváljának, amelyet öt éve Bolyáki Attila, a Tudósítók.hu főszerkesztője a helyi értékeket őrző internetes rövidfilmek mustrájaként hívott életre.

Kerényi Imre három évig volt a seregszemle zsűrielnöke
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A tavaly elhunyt Kossuth-díjas Kerényi Imre, a seregszemle eddigi zsűrielnöke előtt tisztelgett a programot beharangozó tegnapi sajtótájékoztató.

„Minden a kis közösségeken múlik, azon, hogy mennyi szatmárcsekeihez hasonló szerveződik meg hazánkban” – hangsúlyozta az egy éve készült interjúban Kerényi Imre. Mint elmondta, a valóságban élő, nem nagyképű újságírókat tömöríti ez a fesztivál, tudósítókat, akik Árpád népe között élve, számukra hoznak híreket.

A zsűri elnökeként a hatáselemzés vezérelte, vagyis Babits és Kosztolányi hagyományai mentén annak felmutatása, hogy az adott film milyen nyomokat hagyott a befogadóban.

Kerényi Imre tavalyi halála után Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező lép a nyomába, aki a tegnapi sajtótájékoztatón arról beszélt, harminc éve még arról álmodoztunk, hogy létrejön a határok feletti nemzetegyesítés, a sebek begyógyulnak, mára pedig ez bekövetkezett.

„Nem múlhat el nyomtalanul, amit a XX. század ránk hagyományozott, de egy ilyen kis fesztivál küldetése, hogy felmutassa a magyarság feledésbe merült értékeit. Trianon közeledő 100. évfordulója arra kötelez bennünket, hogy elmondjuk, mi történt velünk ”– fogalmazott. Hozzátette, hogy ma sokan éppen azért mozognak idegenül a világban, mert nem ismerik igazodási pontjainkat, történelmünket.

A különleges lokációjú Szatmárcseke, Kölcsey Ferenc egykori otthona szimbolikus trianoni helyszín: a Tisza innenső oldalán terül el, túloldala már az ukrán Badaló. Mint a polgármester, Csoma Zoltán emlékeztetett, családokat választott el száz éve a kényszerű határmódosítás.

Személyes kötődése van a térséghez Bolyáki Attila televíziós szerkesztőnek, aki 2010-ben hozta létre a Tudósítók.hu nevű oldalát, a különleges kisközösségekről szóló riportok gyűjtőportálját.

Lapunk érdeklődésére a szerkesztő elmondta, helyi televíziósok nevezhetnek filmeket a fesztiválra, az ő ajánlataikkal válhat egy alkotó a Tudósítók.hu közösség tagjává. Lényeges, hogy olyan videók versenyeznek, amelyek pozitív példákkal mutatják be a Kárpát-medence magyarok lakta területein ma is élő kultúrát és azok nemzeterősítő szerepét.

A legjobb filmek készítői idén összesen több mint kétmillió forint értékű díjban részesülnek, emellett közönségdíjat is osztanak a jelentkezőknek, a Tudósítók.hu oldalán legnagyobb aktivitást elért film alkotójának.

Június 21-ig várják a nevezéseket a szervezők, a szemle augusztus 22–25. között zajlik majd. A filmverseny fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.