Lassult Herkulesfürdő pusztulása

Az ingatlanból hetven kisteherautónyi építkezési törmeléket és szemetet szállítottak el, megjavították, megerősítették vagy kicserélték a tetőzet és a födémek megrongálódott részeit.

Pataki Tamás
2019. 12. 09. 13:18
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elvégezte a legégetőbb állagmegőrzési munkákat Herkulesfürdőn a Szapáry-fürdő megmentésén fáradozó fiatal építészcsapat, kezdeményezésüknek hála most már részben biztonságban várja a telet a romjaiban is impozáns fürdőépület, amelyet lezártak. Az ingatlanból hetven kisteherautónyi építkezési törmeléket és szemetet szállítottak el, megjavították, megerősítették vagy kicserélték a tetőzet és a födémek megrongálódott részeit, a belső meglazult díszítőelemeket, stukkókat leszerelték és biztonságba helyezték, hogy ne törjenek szét, illetve ne lopják el őket.

Ezek mind ideiglenes, visszafordítható beavatkozások, hiszen a projekt célja, hogy megelőzzék az épület további romlását a régóta esedékes restaurálási-felújítási munkálatokig – nyilatkozta Oana Chirilă, a Herculane Project menedzsere a kolozsvári Krónikának, viszont a teljes állagmegőrzéshez még további 45-50 ezer euróra lenne szükség, ezért újabb adománygyűjtést indítanak (eddig 58 ezer eurót gyűjtöttek össze a legsürgősebb munkálatokra).

Herkulesfürdő épített örökségének sorsa jól jelképezi az elmúlt száz évet, a furcsa tulajdonosi viszonyok és a román hatóságok nemtörődömsége miatt az európai színvonalú fürdőváros mára a Balkán előretolt helyőrségévé züllött. Jellemző, hogy csak hónapokig tartó huzavona után kezdődhetett el az érdemi munka, hisz az épület tulajdonosaként bejegyzett polgármesteri hivatal nem akarta átengedni a terepet. Herkulesfürdő fő látványosságát, a lenyűgöző Szapáry-fürdőt a XIX. században építették Alpár Ignác tervei alapján, francia reneszánsz stílusban. A kétszintes, lapos tetős épülettömböket hat, gúla alakú tetővel záródó épülettömb szakítja meg, illetve középen a főbejárat kupolás, előreugró előcsarnokos tömege, melyhez egy fahídon át lehet eljutni. Császárok és császárnék is megfordultak benne: I. Ferenc, I. Ferenc József osztrák császár, Karolina és a Sissiként is ismert Erzsébet császárné, I. Károly román és I. Sándor szerb király.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.