Csaták, királyok, nagy hadvezérek

– Európa közepén sok háborúban harcoltak a magyarok, a történelmük sokkal gazdagabb a svédekénél. Mi Európa szélén éltünk, és csak ritkán volt részünk nagy háborúkban, hisz a megszállók, akik el akarták foglalni Európát a legtöbbször nem északról jöttek. Onnan talán csak a jegesmedvék támadhattak volna – mondta a Magyar Nemzetnek Pär Sundström, a svéd Sabaton nevű, történelmi témákról éneklő heavy metal banda basszusgitárosa, vezetője, akik január 22-én koncerteznek a Budapest Arénában.

Pataki Tamás
2020. 01. 18. 15:55
A magyar rajongók szeretnék, ha az ’56-os forradalomról is énekelnének Forrás: Hammer Music
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Sabaton arról híres, hogy történelmi témákról énekelnek, és nemcsak a svéd történelemről, hanem minden olyan történelmi eseményről, amit érdekesnek találnak. Csaták, királyok, nagy hadvezérek – minden megtalálható a repertoárjukon; legutóbbi, Bismarck című videójukat egy év alatt majdnem húszmillióan tekintették meg a YouTube-on. Az európai turnéjukon pedig az új, The Great War (A nagy háború) című albumukat mutatják be, amellyel az első világháborúnak állítottak emléket. Akkor a svédek persze semlegesek maradtak.

– Svédország nem sok háborúban vett részt, és nagyon örülök, hogy egy olyan országban nőttem fel, amely relatív békében töltötte az elmúlt háromszáz évet, éppen emiatt kicsit másképp is nézünk a világra, mint más országok. Az iskolában az első világháborúról alig volt szó, inkább a másodikról tanítottak, és a populáris kultúra – a játékok, könyvek, filmek – is szinte csak erről szól. Ezért tartottuk fontosnak az első világháború feldolgozását. Bár hallottam róla, azt pél­dául nem tudtam, hogy a verduni csata tényleg annyira véres volt, és örülök, hogy elkészítettük ezt az albumot, mert sok helyszínt is meglátogattunk emiatt, köztük Verdunt is – részletezi Pär Sundström basszusgitáros, a zenekar egyik vezetője, akit telefonon értünk el.

Magyarországon már a kétezres évek években népszerűvé váltak, és ezt számon is tartja a zenekar, a mostani koncertjükre már elfogytak a jegyek. Pär Sundström szerint nagyon hűséges magyar rajon­góik vannak, és ő a turnén kívül is szeret hazánkba látogatni, legutóbb a családjával nyaralt itt.

– Magyarország az egyik kedvenc országom, szeretek oda visszatérni. Sok e-mailt kapunk a magyar rajongóinktól, különféle magyar témákat ajánlanak nekünk, amikről énekelhetnénk, a legnépszerűbb mind közül az ’56-os szabadságharc és forradalom. Bár eddig még nem tettük, azt hiszem, hogy a jövőben fel fogunk dolgozni egy magyar történelmi eseményt, mert rendkívül gazdag és erős történelmük van, számos olyan történet található benne, amit mi keresünk. Rá­adásul a világ sok részén, főleg az Egyesült Államokban, rengetegen csak a zenénk által hallanak bizonyos európai történelmi eseményekről – mondta a zenekarvezető.

A magyar rajongók szeretnék, ha az ’56-os forradalomról is énekelnének
Fotó: Hammer Music

A Sabatont persze nácizták és kommunistázták is a különféle témáik ­miatt, de a zenekar nem politizál. Azt Pär ­Sundström is elismeri, hogy minden, ami történelmi, az így vagy úgy összefügg a politikával, de ők soha nem foglalnak állást, így nemcsak a ­Wehrmachtról, hanem a sztálingrádi csatáról is van egy daluk, német és orosz nézőpontból egyaránt.

– Mi csak népszerűsítjük a történelmet, kicsit olyanok vagyunk, mint egy múzeum: elérhetővé tesszük olyanok számára, akik nem olvasnak történelemkönyveket vagy például nem járnak múzeumba. Tavaly elindítottuk a Sabaton History Chanelt is a You­Tube-on, ahol minden dalunk történelmi hátterét is elmagyarázzuk, így már nemcsak szórakoztatunk, hanem tanítjuk is a történelmet, ami egészen komoly előrelépés – mondta a basszusgitáros.

Pär Sundström szerint nem elég csak a saját történelmünket ismerni, hanem minél több nemzetét is kell, hisz így jobban megértjük azok motivációit.

– Ma már kissé jobban értem, hogy egyes emberek miért nem kedvelnek másokat, de nem én döntöm el, hogy a különböző vitákban kinek van igaza. Ha ismerjük a történelmet, jobban megismerhetjük a másik embert is, a modern társadalmak pedig jobbak lennének, ha ezzel tisztában lennénk – mondta a zenész, aki szerint a háborúk így is, úgy is kitörnének, hiszen ilyen az emberi természet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.