Hétszázötven éves a magyar pálos rend

Boldog Özséb halálának 750. évfordulójához kapcsolódóan szeretnék az egész évet Boldog Özséb emlékének szentelni. A megnyitó hétfőn lesz 10 óra 30 perckor a budapesti Szent István-bazilikában.

Magyar Nemzet
2020. 01. 18. 11:06
null
Esztergom, 2010. szeptember 24. A Bazilika elõtti Szent István tér négy sarkában egy-egy középkori szobor áll. Ezek közül az egyik Boldog Özséb-t ábrázolja. MTI Zrt. / Bizományosi: Lehotka László *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának és archívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítõje vállalja a felelõsséget. Fotó: Lehotka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar pálos rend 2020-ban ünnepeli a rendet megszervező Boldog Özséb halálának 750. évfordulóját, amelyhez kapcsolódóan szeretnék az egész évet Boldog Özséb emlékének szentelni. A megszokottnál több eseménnyel, a rendet bemutató nemzetközi kiállítással és egyéb programokkal kívánnak minél nagyobb nyilvánosság előtt bemutatkozni. A megnyitó hétfőn lesz 10 óra 30 perckor, az esztergomi Boldog Özséb ünnepén, a budapesti Szent István-bazilikában. Az ünnepi szentmisét Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek mutatja be.

A 750 éves pálos rendről szóló utazó kiállítás január 20. és 24. között lesz Budapesten a Szent István-bazilika előtt, a Nemzeti Múzeum kertjében pedig február 5. és március 15. között látogatható a busz. A cím – Pálosan szép az élet – egy betű eltéréssel, kedves, játékos rájátszás egy magyar szólásra, amely arra utal, hogy az embernek házasságban, párba kötve (párosan) nagyobb a lehetősége a boldogságra. A magyar szólás egyszersmind a jövőbe vetett bizalmat is hordozza. A kiállítás koncepciója, kapcsolódva a címhez, rejtetten, az elbeszélés „szövetébe” ágyazottan jeleníti meg, hogy pálosnak, s általában szerzetesnek, szerzetes papnak lenni teljes élet, amely nem a bezárkózás, hanem a kiteljesedés útja – hétköznapi és teológiai értelemben is a boldogságra vezető modern életforma.

A vándorkiállítás a magyar pálos rend történetének elemeit elsősorban mint közös, mindenki számára átélhető magyar örökséget mutatja be. Célja, hogy útja során ne csak a katolikus s ne csak a hívő embereket szólítsa meg, hanem mindenkit, akit érdekel a magyar múlt, a magyar történelem. Ennek a közösségteremtő célnak eleme a buszban kialakított megbékélés pontja is, amely mindannyiunkat hív az Istennel, az önmagunkkal és az embertársainkkal való kiengesztelődésre. A nyolc, egymástól némiképp elkülönített tételből álló tárlat részeit az evangéliumi nyolc boldogság mondatai fűzik össze.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.