Kell-e mindenkinek saját isten?

Február 5. és 9. között tartják a finn filmművészet legkiemelkedőbb alkotásait bemutató fesztivált a budapesti Toldi moziban.

Izsó Zita
2020. 01. 29. 14:25
null
Az egyik legérdekesebb mozinak a Molenbeek istenei ígérkezik
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Február 5. és 9. között tartják a finn filmművészet legkiemelkedőbb alkotásait bemutató fesztivált a budapesti Toldi moziban. A finn intézet (FinnAgora) által szervezett ötnapos programsorozaton többszörösen díjra jelölt és díjnyertes dokumentumfilmekkel, nagyjátékfilmekkel, rövidfilmekkel, audio­vizuális performansszal, valamint nemzetközi szakember- és alkotógárdával találkozhatnak az érdeklődők.

Az idei fesztiválon bemutatott filmek változatos témákat járnak körül, a bevándorlástól kezdve a kamasz­szerelmen át egészen a vallásig.

Az egyik legérdekesebbnek a Molenbeek istenei című dokumentumfilm ígérkezik, amely a brüsszeli Molenbeek­ben játszódik, ahol a két hatéves kisfiú, Aatos és Amine él. Itt tanulmányozzák a pókok beszédét, fedeznek fel fekete lyukakat és veszekednek arról, ki irányítja majd a repülő szőnyeget, amely őseik földjére viszi őket. Ugyanabban az épületben laknak, de világaik különbözők. Együtt keresik a választ az élet nagy kérdéseire. Aatos saját istent akar, mert Aminének már ott van Allah, de a kérdést tovább bonyolítja barátjának, Flónak a hite: bolond, aki istenben hisz.

Az egyik legérdekesebb mozinak a Molenbeek istenei ígérkezik

Elgondolkoztató a története az Aurora című filmnek is, amelyben egy partiőrült nő egy éjjel Lappföldön a hot dog árusnál összetalálkozik az iráni Dariannal. Darian finn feleséget keres, hogy lányával menedékjogot kaphasson. Aurora visszautasítja, mert Norvégiába készül költözni, hogy maga mögött hagyja zűrös életét. Amikor azonban megismeri a férfi aranyos kislányát, beleegyezik, hogy segítsen neki.

A kamaszszerelem áll a középpontjában az Elvis & Onerva című alkotásnak. A 16 éves Elvis és Onerva egymásba szeret, de nemsokára egy apró hazugság hatására a környezetük eljut addig a pontig, ahol valakinek tennie kell valamit. A bizonytalanság és a félelem azonban rossz döntéseket szül.

A filmnapok során több, Finnországban és nemzetközileg is elismert szakember és alkotó látogat el Budapestre, akikkel találkozhatnak a nézők a vetítések után: Jaana Puskala, a Finn Filmintézet nemzetközi osztályának vezetője, Klas Fransberg rendező, a Finlandssvenk Filmcentrum munkatársa, Aleksi Salmenperä rendező, valamint Rosa Honkanen színésznő.

Már szokássá vált, hogy a filmnapok idején más művészeti ág is bemutatkozik. 2020-ban a finn képzőművész-zenész, Hannu Karjalainen a Let it Be! art agencyvel együttműködésben Towards an Architect videóinstallációjával és Nightfall című élő audiovizuális performanszával érkezik a fesztiválra. A finn filmnapok, hagyományt teremtő céllal, ebben az évben finn diákokat hív Magyarországra, Budapesten játszódó rövidfilmek elkészítésére. A vendégeket a Budapesti Metropolitan Egyetem filmes hallgatói fogadják, és az egyetem oktatóinak szakmai iránymutatásával készült közös munkájuk eredményét a filmnapokon tekintheti majd meg a közönség.

A filmeket finn nyelven, magyar és angol felirattal vetítik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.