Hogyan készül egy nemzetközi filmes szuperprodukció?

Sok programmal várja a látogatókat a Korda Filmpark. Vannak családi napok, ahol családi programon belül ismerkedhetnek meg a filmkészítés titkaival kicsik és nagyok; filmes táborok diákoknak; de foglalkoznak célirányos csapatépítéssel is, ahol a cégek dolgozói tanulhatnak gördülékeny együttműködést például úgy, hogy elkészítenek egy filmet. Persze ha valaki magánemberként érdeklődik, hogyan készül egy nemzetközi filmes szuperprodukció, az sem fog csalódni, mert az interaktív tárlatvezetés során bennfentes információkkal gazdagodhat, miközben a filmkészítés minden stádiumát bejárja.

2020. 08. 07. 8:33
null
Fotó: gabortokodi.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A filmpark belső poénja, hogy a filmrendező tartja kordában az eseményeket, ami a Korda Filmparkot bejárva, bennfentes információk birtokában már nem kevés derűre adhat okot. Egy film elkészítését ugyanis nem tudja egy ember kézben tartani, bár erre általában a producer vállalkozik. Itt ugyanis olyan temérdek mennyiségű szakember teljesen különböző jellegű munkájáról van szó, hogy ez csak úgy működik, ha mindenki gyorsan és tisztességgel elvégzi a feladatát.

New York díszlet a Korda Filmparkban
Fotó: Tokodi Gábor

 

Úgyhogy a felelősség sok ember vállán nyugszik, a gyártás különböző stádiumaiban más és más gyártóegységek csapatai és azoknak vezetői igyekeznek kontrollálni az eseményeket. Persze ehhez érdemes hozzátenni azt is, hogy már bevált, nagyon sok évtizedes hagyománya van annak, hogyan készül el egy modern film, a technikai fejlesztések, a számítógépek használata pedig csak megkönnyítette a munkát.

A látogatóközpont bejárásakor nem kevés bennfentes információval gazdagodhatnak azok, akik részt vesznek a tárlatvezetésben.

Az élménytúra során életnagyságú díszletvárosokban lehet fényképezkedni
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Megtudható például, hogy amikor kiderült a Korda Filmparkban az egyik szuperprodukció forgatásán, hogy emberi mulasztás miatt nem érkezik meg az a temérdek ágyúgolyó, amit megrendeltek, a beszerzéssel foglalkozó csapat elment egy nagyáruház játékosztályára, és megvásárolta az összes piros pöttyös labdát. De mivel nem egy vicces mesefilmet forgattak, a temérdek labdát ágyúgolyóvá kellett varázsolni. Mindezt persze egy éjszaka alatt, mert egy fontos jelenet forgatását nagyon sok pénzbe került volna elhalasztani. A pöttyös labdákat homokkal töltötte fel a kreatív megvalósítással foglalkozó csapat, majd feketére festette. A forgatáson így már súlyos és fekete ágyúgolyókkal lehetett ostromolni a díszletvárat.

Azt is meg lehet tudni, hogy vannak olyan pozíciók, ahol a feszültségoldás a feladat. A filmforgatás ugyanis temérdek feszültséggel jár. Az esetek döntő többségében egy 12 órás munkanap néhány perces hasznos anyaggal szolgál, ha ilyenkor öt hasznos perc elkészül a filmből, akkor már pezsgőt bontanak este. Ezért az évtizedek alatt kialakult, hogy ki kivel kiabálhat, mert egyrészt a feszültséget oldani szükséges, másrészt a színészt nem szabad stresszelni. Illetve a szuperprodukciók szupersztár színészét szigorúan tilos stresszelni. Ezért úgy néz ki a kommunikáció akkor, amikor huszonnyolcadszorra se sikerül rendesen felvenni egy jelenetet, hogy a rendező kiküldi a színészt, ha szupersztár, kiabál egyet a rendezőasszisztenssel, aki aztán elmegy a szupersztárhoz, és nyugodt hangon elmondja neki, hogy változtatni kellene a játékán ebben a jelenetben.

A 2011-ben létrejött Korda Filmpark népszerű programjai a Kiállítás-élménytúra, a Filmbuilding, a kaszkadőrbemutató, a smink- és maszkmesteri bemutató, az interaktív krimijáték, a Szinkronizálj!, a Mission is Possible, a nyári filmes gyerektábor és a Játssz/Ma. A Korda Filmpark egyébként igazán komolyan veszi azokat, akik felkeresik a látogatóközpontot, ugyanis két és fél órás vezetett élménytúra során lehet megismerni a nemzetközi és magyar filmgyártás modern gyakorlatát, inter­aktív installációkon keresztül a filmkészítés legfontosabb állomásait, sőt még az életnagyságú díszletvárosokban is lehet fényképeket készíteni.

A kiállításon a nézők megtudhatják, hogyan készül egy szuperprodukció és temérdek kulisszatitokra is fény derül
Fotó: Tokodi Gábor

A Korda Filmpark az oktatás felé is nyitni kívánja kapuit. Várja a közoktatás diákjait kihelyezett mozgókép- és médiaismeret-órákra, nyáron pedig filmes tábort szerveznek a gyerekeknek, ahol nemcsak a filmkészítésről tudhatnak meg sokat, hanem maguk is készítenek filmet. De nemcsak a közoktatáshoz közelít az etyeki Korda Filmpark, hanem a felsőoktatáshoz is. A nyáron ugyanis együttműködést írtak alá arról, hogy a Budapesti Metropolitan Egyetem gyakorlatorientált filmes képzésének megvalósításában a Korda Filmpark is szerepet vállal. Az egyetemen működő Művészeti és Kreatívipari Kar ugyanis elkötelezett amellett, hogy az egyetem falain túl a való életet, a valós szakmai területeket is megismerjék a diákok. Az együttműködésen belül így lehetőség nyílik a Korda Filmpark kínálta filmszakmai információs programokon való részvételre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.