Csodás megoldások filmfesztivál-szervezésben világjárvány alatt

Az immár 27. alkalommal megszervezett nemzetközi dokumentumfilm-fesztiválra szeptember 4. és 13. között kerül sor Nagyszebenben, ahol 16 egész estés filmet vetítenek szabadtéren a kiválogatott több mint ötven dokumentumfilmből. A világjárványra való tekintettel hibrid megoldásként a filmek online lesznek elérhetők a romániai nézők számára az október 15. és 26. közötti időszakban. Ugyanígy a workshopok, a mentorálás, a pitch és a találkozók is online zajlanak majd. Kató Csillát kérdeztem, aki a fesztivál művészeti igazgatója, vagyis az egyik főmotorja.

2020. 09. 12. 10:38
null
Fotó: rares helici
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Milyen feladatköre van önnek a fesztiválon?

– Művészeti igazgatóként a fesztiválra beérkező több ezer film nevezéseinek az értékelését szervezem meg, tizenkét előválogató kollégával. Jómagam több száz filmet nézek meg, majd a versenyszekciók, a fesztiválprogram összeállításában, a zsűri munkájának asszisztálásában ténykedek elsősorban. Ehhez hozzájön a fesztivál másik két oldalszárnyának a koordinálása. Már több mint tíz éve vetítünk a diákoknak dokumentumfilmeket, amely annyira népszerű lett, hogy tavaly öt nap alatt 25 ezer diák vett részt, valóságos zarándoklat volt, a falvakból is jöttek. Az idén ezt halasztottuk a járvány miatt. Ezen kívül a szakmai programok koordinálásában is részt veszek.

– Mit kell tudni a fesztiválról? Mutassa be a rendezvényt, hogy azoknak az érdeklődését is felkeltse, akik nem, vagy keveset tudnak róla.

– A nagyszebeni Astra Film Kelet-Közép-Európa egyik legfontosabb és legrégibb nemzetközi dokumentumfilmes rendezvénye. Az elmúlt 27 év alatt minden magyar (magyarországi és erdélyi) dokumentumfilmes alkotó megfordult ezen a fesztiválon, a filmjeik bemutatásra kerültek, nemegyszer díjjal tértek haza. A kilencvenes évek elején egy teljesen rendhagyó kulturális kezdeményezésként indult, mára mozgalommá nőtte ki magát, és nagy szerepet játszott a dokumentumfilm, mint média megkedveltetésében, meghonosításában Romániában és a térségében. A YouTube-on látható egy rendkívül színes összeállítás a fesztivál első húsz évéről.

Fotók: Astra Film

– A 2020-as világjárvány közepén milyen gondok adódnak egy ilyen nagy kaliberű rendezvény lebonyolításában? Hogyan zajlanak az események?

– A pandémia kontextusában, hibrid fesztivál mellett döntöttünk. Szeptember 4–13. között szabadtéri fesztivál zajlik, és október 15–26. között a fesztivál filmjei Romániában online lesznek elérhetők. A szabadtéri fesztivál az egészségügyi előírásokat betartva nyolc helyszínen zajlik: Nagyszeben főterén és egy központban lévő moziterem szabadtéri vetítőjében, valamint az Astra Szabadtéri Néprajzi múzeumban (skanzen) hat helyszínen vetítünk.

A csodálatos skanzen, egy a városba a hegyekből benyúló erdő, egy zöldfolyosó sávjában helyezkedik el, közepén egy tóval. Az idei szabadtéri kiadás legnagyobb attrakciójának számított, hogy három esti vetítésen a szélmalomgyűjtemény mellett elhelyezett óriás-vetítővásznon volt látható a film, és a nézők csónakokkal evezhettek oda, és a csónakból nézhették végig a filmet. A tó másik partján egy színpad található, ott is zajlanak vetítések, valamint ott volt a megnyitógála.

– Milyen magyar filmek szerepelnek ebben az évben?

– Két magyar film szerepel a programunkban idén, mindkettő a kelet- és közép-európai verseny szekciójában: Hajdú Eszter a Siess haza, vár a mama! című Barta Tamás-portré, mely magyar–portugál koprodukcióban készült és Varga Ágota Megbélyegzetten – 1968 című történelmi dokumentumfilmje.

– Szokták mondani, hogy néha a legnehezebb helyzetekben jönnek a legjobb ötletek. Eddig is minden évben újabb és újabb meglepetésekkel, újításokkal halmozták el a fesztiválozókat, de ebben a vírusos világban igazán kreatív megoldásokat rögtönöztek a távolság betartása érdekében.

– Úgy látom, ez esetben is sikerült. A fesztivál kitörő sikernek könyvelhető el már most, bizonyítván, mennyire nagy szükség van a biztonságban megszervezett kulturális eseményekre. A csónakos filmvetítés rendkívüli sikere meg kifejezetten erőt és reményt ad arra, hogy a jelenlegi helyzetet, mint esélyt fogjuk fel a körülöttünk levő, ki nem aknázott lehetőségek felfedezésére. És arra, hogy a világjárvány idején is, a szabályok szigorú betartásával, felemelő kulturális eseményekben lehet részünk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.