Történelmi ihletésű darabokat tervez az új színtársulat

Múltunk megismertetése a színházon keresztül – ezzel a céllal jött létre a Magyar Történelmi Színház augusztus végén, amely a Sárkányszív című előadással debütál Simonpusztán. A darab Nagy Lajos király korába vezet, irója és rendezője Moravetz Levente, és az ígéret szerint a gyerekeket és a felnőtt korosztályt is megszólítja majd.

Szilléry Éva
2020. 09. 11. 7:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több színház összefogásával, Szőcs Géza miniszterelnöki főtanácsadó fővédnöksége mellett új színházi formáció született Magyar Történelmi Színház néven. Moravetz Levente, a színház egyik alapítója lapunknak elmondta: alapvetően történelmi ihletésű magyar műveket visznek színre, és eleinte szabadtéri színházként működnek majd Simonpusztán. Sasvári Sándor, Moravetz Levente és Laklóth Aladár támogatásával 2020. augusztus végén alapították meg a színházat, amelynek fő célja, hogy minden magyarral megismertessék hazánk történelmét, megerősítsék magyarságtudatunkat.

Szombaton a Moravetz Levente írta és jegyezte Sárkányszívvel mutatkozik be a színház, a darabot már játszották a nyáron, de az új összefogásban most mutatják be először a közönségnek.

Nagy Lajos király korába kalauzolja a nézőket az előadás, abba az izgalmas korszakba, amely családi és hatalmi törekvések miatt trónviszályokkal és véres leszámolásokkal sújtotta az országot. Nagy Lajos és veje, Zsigmond, a magyar történelem meghatározó alakja volt, Lajos és Zsigmond uralkodása alatt országunk Európa meghatározó részévé lett, hiszen Zsigmond Budára helyezte át központját, nagyszabású építkezésekbe kezdett. Hadjáratai után mindig Budára tért haza, és nem túlzás azt állítanunk, hogy Német-római Császársága alatt is Magyarországot tartotta biztos bázisának.

Fotó: Magyar Történelmi Színház

A Szolnoki Péter zenéjével színpadra állított új magyar musical kicsit történelmi, kicsit meseszerű, hitet, örömöt nyújtó, felnőtteket és gyermekeket egyaránt megszólító előadás. Története szerint egy mesebeli alak, a Sárkány kalauzolja Zsigmondot a férfivá és uralkodóvá válás útvesztőjében, s a történelem valós momentumai során megelevenedik Nagy Lajos és lánya, Mária alakja, de Erzsébet királyné és Garai Miklós meghatározó szerepét is megismerhetik a nézők. A történelem és a mese nem csupán ott találkozik a musicalben, hogy 1408-ban Zsigmond létrehozta 24 bárói család részvételével a Sárkány Lovagrendet, de a királyné hatalmi törekvései nyomán megjelent gonoszság és egy szép szerelem története is kibontakozik az előadásban.

Moravetz Levente lapunknak arról beszélt: a színház országszerte bemutatkozna a jövőben, Orfűn pedig történelmi musicalfesztivált is terveznek létrehozni.

A lovagkirályok legendás alakja köré szőtt musical szombati előadása jótékonysági rendezvény, amelyet a Belügyminisztérium és a hazánk védelmét biztosító elhivatott dolgozók tiszteletére ajánlják fel.

Fotó: Magyar Történelmi Színház

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.