Megújul az évek óta üresen álló magyarfülpösi templom

A település református magyarsága a gyülekezeti terem helyett, újból saját templomában gyűlhet össze a vasárnapi istentiszteletek alkalmával. 

Zana Diána
2020. 10. 21. 7:15
null
Fotó: Bodor Vera
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mezőség szélén található Magyarfülpös, az a román többségű szórványfalu, ahol – miután egy évtizeden keresztül szünetelt a magyar nyelvű oktatás – a református lelkész kezdeményezésére 2001-től újból lehetőség nyílt a magyar gyermekek számára, hogy anyanyelvükön tanulhassanak. Ady István létrehozta a Szivárvány házat, amely később bentlakásos intézménnyé vált, hiszen a hátrányos helyzetű óvodások és kisiskolások csak így tudnak részt venni a tanórákon minden nap; Szászrégenben kollégiumot alapított a nagyobbak számára, most pedig megvalósulni látszik egy régi álom is az évek óta üresen álló helyi református templom felújításával.

Amikor először jártam a Szivárvány házban, meglepődve tapasztaltam a gyerekek közvetlenségét, a 3–10 évesek úgy fogadtak, mintha ezeréves pajtások volnánk; odaszaladtak, átöleltek, a szájuk pedig be sem állt. Egymás szavába vágva meséltek süteményről, kiskutyáról és sok más vágyukról, miközben Ady István keserű mosollyal az arcán meséli, hogy otthonról nem sok szeretetet kapnak, így ha valakitől nem kell félni, mi több, kedves velük, az boldoggá teszi őket. Mindannyian nehéz körülmények közül érkeztek, nem idegen számukra az agresszivitás, de előfordul, hogy a hétvégi otthon tartózkodás során nincs mit enniük vagy fűtetlen épületben kell aludniuk.

Ady István a gyerekek körében
Fotó: Trombitás Jolán

Jelenleg harmincegy gyermeknek nyújt menedéket a hétköznapokban az épület, ahol meleg ételt, ruhát, tanszert kapnak, és az anyanyelvükön tanulhatnak írni, olvasni, imádkozni. – Esélyt szeretnénk teremteni a számukra, hogy ne sodródjanak le a társadalom alsó peremére – tájékoztat Ady István, aki abbéli aggodalmától vezérelve, hogy szülői gondoskodás híján, felső tagozatba lépve kérdésessé válna a gyermekek további sorsa, megalapította a szászrégeni kollégiumot, ahol a nagyobbakról gondoskodnak hétköznap, miközben a környék magyar nyelvű iskoláiba járhatnak. Ugyan az épület felső szintje még felújításra vár, így is tizennégy rászoruló iskolás lakik itt.

Fotó: Bodor Vera

Lassan húsz éve üzemel a Szivárvány ház, az első bentlakók már felnőttek, sokuknak sikerült tisztességes életkörülményeket kialakítaniuk, munkahelyet szerezniük, sőt akad olyan is, aki orvosi egyetemre jár. Mindehhez azonban nem elég a helyi tiszteletes eltökéltsége és az elkötelezett munkatársak, akik közül akadt, aki hónapokig ingyen dolgozott, mikor nem maradt pénz a munkabérek kifizetésére. Ady István elmondása szerint napról-napra élnek, és nem egyszer kerültek kilátástalan helyzetbe, az utolsó pillanatban mégis mindig érkezett segítség. Sikeresen pályáztak már a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-hez, az Emberi Erőforrások Minisztériumához, az ELTE Márton Áron Szakkollégiumához és az RMDSZ kolozsvári székhelyű Communitas Alapítványához, de magánszemélyektől is sokszor érkezik kisebb-nagyobb adomány, ugyanakkor minden évben megszervezik azt a motoros találkozót, amely során a résztvevők egy-egy tanknyi benzin árát ajánlják fel. Ady István úgy véli, a közösség ereje nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az éhes, ruhátlan, lelki rabságban szenvedő gyermekek számára másféle utat, reményt, lehetőséget nyújtsanak.

Fotó: Bodor Vera

A helyi magyar közösség megerősítését szolgálja az a kezdeményezés is, amely eredményeként a település református magyarsága a gyülekezeti terem helyett újból saját templomában gyűlhet össze a vasárnapi istentiszteletek alkalmával. A XIV. századi épület állt a Magyar Királyság, az Erdélyi Fejedelemség alatt, túlélt két világháborút, Trianont és a Ceaușescu érát, lassan három éve mégis üresen áll az elhúzódó falkutatás, archeológiai vizsgálatok és ásatások miatt. Az eredetileg 1642-ben készült kazettás mennyezet még 1912-ben egy szélvész következtében a tetőszerkezettel együtt megrongálódott. A kazettákat ekkor az Iparművészeti Múzeumba vitték restaurálni, ahonnan azóta sem kerültek vissza, így Ady István úgy döntött, a templom teljes felújításával együtt ezeket is újraalkotják. A munkálatok újraindultak, a források egy része is rendelkezésre áll már, a többit pedig – a tiszteletes szavaival élve – Istenre bízzák, aki mindig megsegíti őket, legyen szó a magyar megmaradásról, a gyerekek ellátásáról vagy a templom felújításáról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.