A vidámság szociofotósa a Kolta Galériában

A pandémia miatt igazából meg sem nyílt Á. Tóth József Moszkvától délnyugatra, de csak egy kicsit című fotókiállítása a Kolta Galériá­ban, amit a járványhelyzet miatt azután látogatni sem lehetett. Az áldatlan állapoton igyekszik segíteni a galéria azzal a csaknem tízperces videóval, amely bemutatja a tárlat építését, az alkotót és természetesen falra került munkáit.

2020. 11. 23. 13:00
null
A társadalom perifériáján élőket örökíti meg Gadnától Ózdig. Ám nem a nyomort ábrázolja, az élet vidám pillanatait
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nehezen értelmezhető, kifejezetten fura címről Katkó Tamás, a Kolta Galéria művészeti vezetője, a kiállítás kurátora elárulta: néhány évvel ezelőtt, amikor azért morgott, mert egy csoportos kiállításra nem érkeztek meg időben Á. Tóth József fotói, az alkotó így válaszolt: „Tudod, ez Miskolc, nem Budapest. Moszkvától délnyugatra, de csak egy kicsit. Itt két hét egy képkeretezés.”

Az ezek ismeretében már szellemesen hangzó cím dacára a fotográfus Miskolcon készült felvételei mellett a távol-keleti fényképei szintén szerepelnek – konkrétan a videón.

A társadalom perifériáján élőket örökíti meg Gadnától Ózdig. Ám nem a nyomort ábrázolja, hanem az élet vidám pillanatait

A miskolci fényképész 2017-ben tíz napot tölthetett a dél-kínai Csianghszi tartományban. Vej Hsziang (Wei Xiang) Magyarországon élő üzletember, Kínában végzett festőművész öt fotós részére szervezte meg az utat. A közismert turistacsalogató látnivalók mellett kinti kollégáik olyan helyekre is elvezették a magyar küldöttséget, ahová egy turista nem biztos, hogy odatalálna. A Jangce völgyében elterülő, csaknem dupla magyarországnyi, az ott élőket számlálva négy magyarországnyi országrészt másfél hét alatt képtelenség bejárni. Miként Á. Tóth József fogalmazott egyik útitársának, Benkő Imre Prima Primissima díjas, kiváló művésznek: épp csak sikerült bekukucskálni a kulcslyukon.

Kínai képeinek kiállításai, vetítései alkalmával az alkotó mindannyiszor elmondta: „Több mint négyezer kilométer utaztunk autóval, repülővel, vonattal. Jártam nagyvárosokban és piciny hegyi falvakban. Fotóztam buddhista szerzetest, muszlim hentest és amerikai lobogóba öltözött tinédzsereket. Megtanultam pálcikával enni, és azt is, hogy a reggeli is lehet leves. Láthattam a terrakotta hadsereget és utazhattam hat-nyolc sávos autópályákon és 240 km/órával robogó expresszvonaton. Egy dolgot nem mondhatok el: azt, hogy egy kicsit is megismertem volna Kínát.”

De mi a közös a távoli földrészen és a Miskolcon készült felvételeken? Á. Tóth József látásmódja. A fotográfus vállaltan szociofotós, aki vallja és megvalósítja Roland Barthes Világoskamra – jegyzetek a fotográfiá­ról című művében leírtakat: „Minden fotográfia jelenlétet bizonyít, ez a bizonyító erő az az új gén, amelyet a fotó hozott a képek családjába”. Szociofotóstól nem meglepő módon a társadalom perifériáján élőket örökíti meg Gadnától Tiszaladányon át Ózdig vagy Miskolcig. Ám nem a nyomort ábrázolta/ábrázolja, túlzott hatásvadászattal. Ellenkezőleg, az élet vidám pillanatait veszi észre. Ezeket örökíti meg munkáskolóniákban, cigánytelepeken.

Két esztendeje, 60. születésnapjára rendezett kiállításának megnyitóján így vallott magáról: „A dokumentarista fotográfozás perverz exhibicio­nizmus. Magad helyett mást mutogatsz. Időnként élvezed, máskor nem.” Majd Diane Arbust (a portréfényképezés XX. századi megújítóját) idézte, mintegy ars poeticaként: „Mindig illetlenségnek tartottam a fényképezést – talán éppen ezt szerettem benne a legjobban –, s amikor először műveltem, perverznek éreztem magam.”

A Kolta Galéria Á. Tóth József kiállítását bemutató videója itt megtekinthető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.