Áder Orsolya kiállítása nyílt meg az Abigail Galériában

Áder Orsolya, az új utakat kereső fiatal festőművész The Art of Dimensions című első kiállításának megnyitója online zajlott az Abigail Galériában. A jövőre húszéves Abigail Galéria és Aukciós Ház – hazai és külföldi kortárs művek bemutatása és értékesítése mellett – XX. századi kvalitásos munkákat is szerepeltet az aukcióin.

2020. 12. 14. 11:11
null
Fotó: Abigail Galéria
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A próféták hazatérnek sorozat keretében a galéria céltudatos stratégiát követve kutatja fel külföldön a kiemelkedő, magyar származású művészek életműveit, illetve fiatal tehetségeket vezet be a hazai és nemzetközi művészeti élet vérkeringésébe. Ilyen alkotó Áder Orsolya is, aki tanulmányait Londonban, a Richmond, The American International University in London fashion business marketing, illetve art, design and media szakán végezte. Termékeny művész, közel hetven alkotása látható ezen a tárlaton.

Kerekasztal-beszélgetés előzte meg a hivatalos megnyitót, melyet Hegyi Nóra vezetett. Áder Orsolya, és Hajdu Kata mondták el gondolataikat. Áder Orsolya a beszélgetés során többször hangsúlyozta, hogy nem a szavak embere, azt szeretné, ha a képei beszélnének helyette. Kedves, közvetlen egyénisége lenyűgözte beszélgetőtársait. Elmondta, hogy a karantén ideje alatt annyi hatás érte, hogy ki kellett magából adnia. Éjjel-nappal festett, így született ez a sok festmény. Elmesélte, hogy a gimnáziumban ékszereket készített, majd grafikákat. Londonban fordult valójában a festészet felé. A fiatal művész beavatta beszélgetőtársait és a nézőket, milyen különböző technikákat alkalmaz. Mesélte, hogy egyik alkalommal édesanyja ihlette meg, ahogyan a tortára cukormázat készített zacskóval. Így vesz ő is egy zsákot, és azon keresztül nyomja a festéket a vászonra.

Megnyerő egyénisége a galéria vezetőjét, Hajdú Katát is elvarázsolta. A hivatalos megnyitón köszöntő beszédében kiemelte, hogy Áder Orsolya munkái olyan egyértelműen simulnak be az Abigail Galéria arculatába, mintha mindig is ide tartoztak volna, hiszen művészetében minden olyan elem tetten érhető, amit megszokhattak már, akik figyelemmel kísérik a galéria kiállítási programját. Igazi kísérletező művésznek tartja a fiatal festőművészt, aki sosem elégszik meg a kézenfekvő megoldásokkal. Kísérletezik a térrel, a fénnyel, a szemünkkel, a renddel és a káosszal. Festményei kifelé törekednek a térbe, nemcsak frontálisan, de oldalról is izgalmas látványt nyújtanak, emellett egyszerre mutatják az univerzum káoszát és rendjét, magukban hordozzák a világegyetem titkait. Áder Orsolya szereti használni képei felépítésénél az olyan régi arányrendszereket, mint az aranymetszés, vagy a Fibonacci-számsor, érdeklik az ősi matematikai és csillagászati összefüggések.

Áder Orsolya: Golden Spiral

Alkotásaiba sok munkát fektet, fáradhatatlanul és lelkesen dolgozik, és az hajtja, hogy minden egyes képében legyen valami új elem, még ha csak egy apró részlet is. Nincs meghatározó mestere, bár sokakat figyel, senkit sem követ, rátalált a saját útjára és halad rajta rendületlenül. Angliában tanult, mostanában pedig Kínában, Sanghajban tölt sok időt, mágnesként vonzza az ázsiai kultúra és történelem, tanulja a kínai nyelvet és írásjeleket.

Áder Orsolya elmondta, hogy számtalan vizuális hatás érte az elmúlt években, és ezek indirekt módon beépültek alkotásai látványvilágába. Legújabb festményein a fluoreszkáló festékekkel az éjszakai égbolt és az éjjel hangulatát ragadta meg. Mint amikor lemegy a nap, lekapcsoljuk a villanyt, és egy másik világba kerülünk, ahol mások a szabályok és mások az élmények.

A program részeként Vértes Gábor, a Pouker nyomda tulajdonosa adta át Áder Orsolya első művészeti albumát. Alkotásait a Pauker Nyomda beválasztotta a neves kortárs művészek Pauker Collection sorozatába.

A kiállítást végül Hosszú Katinka, háromszoros olimpiai, kilencszeres világ- és tizennégyszeres Európa-bajnok sportoló nyitotta meg. Úgy gondolta, meglepő lehet, hogy sportolóként egy képzőművész kiállítását nyitja meg. A meglepetésnél csak a megtiszteltetés nagyobb az úszónő számára. Bár a sport is művészet – hívta fel a közönség figyelmét. A sportolók is szeretnének valami különlegeset alkotni. Ahogy a sportban új technikák jelennek meg, a művészetekben is új ágazatok születnek. Itt most egy képzőművész született véleménye szerint. Úgy látja, Áder Orsolya alkotásaival szeretné megmutatni önmagát, eddigi életét. Benyomásait csodálatos színekkel fejezi ki, megmutatja, hogyan látja a világot. Végül azzal zárta gondolatait, hogy bizalommal nézzük meg minden festményét.

A galéria megteremtette a lehetőséget a vizuális műélvezetre. Egy kitűnő magyar fejlesztés segítségével háromdimenziós virtuális térben nézhetjük meg a képeket. A Maxwhere-program fejlesztője, Baranyi Péter professzor mutatta be, hogy az általa kifejlesztett program segítségével hogyan nézhetik meg a kiállítást azok, akik a számítógép előtt ülnek. Érdemes felkeresni a galéria közösségi oldalát, ahol mindez kipróbálható.

A The Art of Dimensions című kiállítás előzetes bejelentkezés alapján a mindenkori járványhelyzetnek megfelelően (jelenleg 10 fő) tekinthető meg.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.