Megnyílt a Partium Ház Debrecenben

Szegeden a Délvidék Ház, Kisvárdán a Kárpátalja Ház, Szombathelyen az Őrvidék Ház, Miskolcon a Felvidék ház szolgálja a határokon átnyúló magyar–magyar összefogást.

Gőz József Miklós
2020. 12. 29. 10:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután oly sok intézmény ment át az online világba, nem keltett meglepetést, hogy néhány napja ily módon nyitották meg Debrecenben a korokon átívelő nevű Burgundia utcai polgárházban (250 négyzetméter) a Partium Házat. Addigra már szinte el is felejtettük azt, hogy éppen a járvány miatti korlátozások első napján akarták ünnepélyesen, nemzetiszínű szalagot átvágva megnyitni a Magyar Házak újabb láncszemének nevezhető intézményt.

Igaz, a debreceniek nemcsak online találkozhattak már a két, trianoni határ által elválasztott régió túlsó szomszédjáról elnevezett házzal. Szeptemberben a könyvünnepen ők álltak elő egy teljes Kárpát-medencei könyvgyűjteménnyel. S a helyi borászok is tudták, hogy Heit Loránd, egy érmelléki pincegazdaság tulajdonosa a medence határon túli boraiból alakít ki gyűjteményt.

A Magyar Házak egy szegedi székhelyű, állami tulajdonú nonprofit kft.-n belül jöttek létre. Szegeden a Délvidék Ház, Kisvárdán a Kárpátalja Ház, Szombathelyen az Őrvidék Ház, Miskolcon a Felvidék ház szolgálja a határokon átnyúló magyar–magyar összefogást. Kulturális centrumok ezek, amelyek a magyar értékeknek a hazai és a határon túli bemutatását szolgálják.

Mint azt Stanik István, a Partium Ház vezetője az online megnyitón is hangsúlyozta, nem sokáig szomorkodtak az ünnepélyes megnyitó elmaradása miatt, hanem a virtuális térbeli jelenlétüket építették fel. Elindult a honlapjuk, Facebook csoportot hoztak létre az érdeklődőknek (Partium Ház Baráti Társaság), amelynek máris több mint kétszáz tagja van, s végül itt nyitották meg virtuálisan a házat, kimondva: mihelyt az intézkedések enyhülnek, szívesen látnak mindenkit a fogadó és kiállítótérben vagy a nagyteremben. A ház kívülről a borozó és kávézó feliratú becsábító cégtáblát is mutat (nyitva: 11–21 óra között). Azt tervezik, hogy ha teljesen beindul a gépezet, hetente legalább két eseményt szerveznek a magyar és külországi magyar, jelesül a partiumi és hazai kultúra jegyében. Puskás István, a város alpolgármestere hangsúlyozta, fontos, hogy a ház beépüljön a debreceni kulturális életbe.

A ház asszonya Stanik István felesége, Bérces Tünde, aki férjével együtt hat évvel ezelőtt újra indította az interneten a patinás Debrecen–Nagyvárad Értesítőt, amely lap hajdanában Ady Endre újságírói terepe is volt. Az online megnyitóval egyidejűleg közreadott galériában ő kalauzolja internetes vendégeit, bízva abban, hogy hamarosan személyesen is találkozhat velük.

A Ház törekszik a minél több határon túli kapcsolatot létesítésére. A nagyváradi Euro Foto Art nemzetközi fotóművészeti egyesülettel együtt bonyolították le a Kárpát-medencei fotópályázatot, s a jövőben közösen rendezik meg a két szomszédos megye sajtófotó kiállítását is. Természetesen állandó résztvevői lesznek a nagyváradi Szent László-napoknak is. Amint a járvány engedi, több szervezettel is felveszik a kapcsolatot. Addig is marad az online tér, ahol bárki követheti őket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.