Levél a föld alól – In memoriam Hervay Gizella

Ma este 18 órától a Térszínház oldalán ingyenesen tekinthető meg a Levél a föld alól – In memoriam Hervay Gizella című misztérium, amely az erdélyi költőnő verseiből válogat.

2021. 02. 25. 17:36
null
Szamosvári Fotó: Eöry Szabó Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előadás a szatmárcsekei temetőből ismert, csónak formájú fejfa körül játszódik. Három jelentés préselődik egymásra: Jézus Golgotája, a magyar történelem tragikuma és a költőnő életének drámája. Szamosvári Gyöngyvér és Papp Annamária, a Térszínház művészei idézik meg Hervay Gizellát, a költőt, mert hiszik, hogy költeményei otthonra lelnek itt, a Duna-Tisza tájékán. A magyar népdalokkal és vallásos énekekkel, gardon kísérettel elmondott szövegek Bucz Hunor rendezésében táltos imaként, táltos átokként, táltos utazásként szólnak mindannyiunkhoz. – Sajnos nagyon keserű élete volt. Kijutott neki a szétszakadt országból, szétszakított családból és nemzetből, majd amikor áttelepült Magyarországra, itt sem talált megnyugvást – mondta lapunknak Szamosvári Gyöngyvér, aki szerint Ady szintű költészetet hagyott hátra, amelyet mégis alig ismernek.

Szamosvári Gyöngyvér és Papp Annamária
Fotó: Eöry Szabó Zsolt

Hervay Gizella erdélyi költő, író, műfordító Makón született 1934. október 10-én. 1945-től 1975-ig a Partiumban és Erdélyben, illetve Bukarestben élt. Ám Szilágyi Domokostól való válása után, 1976-ban Magyarországra menekült a romániai zaklatások, fenyegetések elől, de itt sem lelt hazára. Fiának tragikus halála és a magyar kivetettség felőrölte életét, mégis táltosokat igéző, nem földi erővel megírta a sors által rábízott verseket. Utolsó kötetét nyomdába adta, de már nem várta meg a megjelenést. 1982. július 2-án tragikus körülmények között hunyt el Budapesten.

Gardon kísérettel elmondott szövegek, magyar népdalok és vallásos énekek idézik meg Hervay Gizella emlékét
Fotó: Eöry Szabó Zsolt

Ahogy Bucz Hunor írja róla, életműve kikerülhetetlen, költői testamentuma mértéket ad mindnyájunknak, még akkor is, ha irodalmi közéletünk alig vesz róla tudomást. A Lódenkabát Kelete Európa szegén verses kötete készültekor gyakran találkozhattunk vele. Szerette a Térszínház előadásait, szerette ünnepeinket, és sok kedves népdalt tanított meg nekünk. Ciklusról ciklusra követhettük munkáját, együtt örültünk vele a nyomdába adás napján és a könyv borítójának láttán, mert Deim Pál alkotásának szimbolikus ereje a versek drámaiságában fogant. Nem tudtuk még, hogy utolsó kötete lesz ez, és Hervay Gizella végakarata teljesül benne.

Az előadást a Térszínház oldalán nézhetik meg.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.