Ki volt Bartók Béla? Zeneszerző, zenetudós, népzenekutató, közéleti ember?

Bartók Béláról a 140. születésnapjára megjelenő, az életét bemutató könyvvel és kerekasztal-beszélgetéssel emlékezünk meg, ma 17 órától a Magyarságkutató Intézet Facebook- és Youtube-csatornáján. A könyvet bemutatja és a beszélgetésen részt vesz: Vásárhelyi Gábor Bartók Béla-jogörökös, Rubin Márta zongoraművész, fordító, a beszélgetést vezeti Toót-Holló Tamás író, szerkesztő.

Magyarságkutató Intézet
2021. 03. 25. 17:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar és angol nyelven is kiadta a Magyarságkutató Intézet Bartók Béla életének krónikáját, ezzel tisztelegve a zeneóriás 140. születésnapján. A most megjelent bővített kötet az 1981-es kiadáshoz képest olyan információkkal is szolgál az olvasónak, melyeket eddig nem ismerhetett. Kuriózum, hogy a kötet eddig soha nem jelent meg angolul.

A könyvből Bartók Béla személyisége teljes mértékben feltárul: tudta, hogy mennyire fontos az, hogy felkutassa a magyar népzenét, amelyből évezredek bölcsessége tanulható meg, és volt olyan karakán, hogy nem foglalkozott az őt ért támadásokkal, céljától ez sohasem tántorította el.

A beszélgetésben Vásárhelyi Gábor, Bartók Béla jogörököse bemutatta az alkotó fázisait, életének szakaszait: például részletezte, hogy milyen volt egy napja.

Rubin Márta zongoraművész, fordító azt elemezte, hogy műveiben hogyan mutatkozik meg Bartók Béla magyarsága, honvágya hazája iránt.

A beszélgetést vezető Toót-Holló Tamás író, szerkesztő többek között rákérdezett: mi az igazság a harmadik – és sajnálatosan utolsónak bizonyult – amerikai útjával kapcsolatban?

A beszélgetésből kiderült az is, hogy Bartók Béla miként végezte az oknyomozó népzenekutatását.

A könyvbemutatót a Magyarságkutató Intézet weboldalán, Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján tekinthetik meg.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=mMXu1dI-uV8[/embed]

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.