Az improvizáció mestere

Sokan felálltunk a padra az osztály mellé gondolatban, amikor a Holt költők társasága című filmben távozásra kényszerítették a szeretett Kapitányt, John Keating irodalomtanárt. Belénk égett a „Carpe diem!” Mi is meg akartuk ragadni a napot, kiutat kerestünk a szokások rabságából, elhittük neki, hogy ez lehetséges. Ahogy a többi filmjében is hittünk neki, bármelyik karaktert is játszotta. Az utolsó jelenetet viszont sosem tudjuk elfogadni, hogy 63 évesen önkezével vetett véget életének.

2021. 08. 11. 16:21
Williams, Robin
Sydney, 2014. augusztus 12. 2011. december 5-én Sydneyben készült kép Robin Williams amerikai színészrõl. A 63 éves Oscar-díjas hollywoodi komikus, színész, rendezõ és producer 2014. augusztus 11-én az észak-kaliforniai Tiburonban lévõ otthonában elhunyt. A helyi hatóságok közlése szerint halálát fulladás okozhatta, a vizsgálat még folyamatban van. (MTI/EPA/Tracey Nearmy) Fotó: Tracey Nearmy Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tudjuk pontosan, mi vezetett tettéhez, talán nem tudta elviselni gyógyíthatatlan betegségét. Rajongóit sokkolta a hír, hiszen filmjei alapján egy mindig vidám, bolondos embernek ismerték. Az utolsó éveiben azonban súlyos depresszióval küszködött, emellett alkohol- és drogproblémái is voltak; nagyon gyorsan leromlott a szellemi teljesítménye. 

Boncolása során kiderült, hogy ennek hátterében a Lewy-testes demencia állt, ami egy gyógyíthatatlan betegség. Robin's Wish címmel dokumentumfilm készült Tylor Norwood rendezésében, mely – részben ezekről a szomorú utolsó évekről szól – megmutatja a színész briliáns humorát és szeretetre méltó természetét is. Az archív felvételeken keresztül röviden áttekinti az életpályáját, az első stand up-os fellépéseitől kezdve az Aladdin Dzsinnjének fergeteges eredeti szinkronján át az Eszementek tévésorozatig. 

Mivel most töltené be a hetvenedik évét, szemezgettünk életének epizódjai és filmjei között. 

Robin Williams a Juilliardon tanult New Yorkban, ahol bekerülhetett John Houseman színészlegenda híres képzésére. Nem mindenki volt oda a nagy mókamesterért, egyik színésztanára például azt mondta neki, hogy szimpla stand-up comedyt művel, nem igazi színművészet. Tennesse Williams Az iguána éjszakája című regényének dramatizált változatában azonban olyan megkapó hitelességgel eljátszott egy idős embert – alig több mint húszévesen –, hogy kritikusait is meggyőzte. Maga Houseman tanácsolta neki azt, hogy járja inkább a saját útját, mert itt nem tudnak neki többet tanítani. Robin Williams meg is fogadta a tanácsot: 1976-ban, jóval a képzés befejezése előtt távozott a Juilliardról.

Sokan emlékszünk az Egy úr az űrből (1978–1982) című sci-fi komédiára. Ez hozta meg neki az országos hírnevet. Ő volt Mork, a földi, illetve az amerikai életre rácsodálkozó űrlény. A szerepet úgy kapta meg, hogy a meghallgatáson a feneke helyett a fejére ült le a székbe. Ez fontos mozzanat volt, mivel a helyzetkomikumok többek között arra épülnek a sorozatban, hogy Mork fordítva viseli a ruhákat, és az „ok-t is „ko-nak mondja.

A mozivásznon Barry Levinson műve, a Jó reggelt, Vietnam! (1987) hozta meg számára a nagy sikert. 

Ebben egy rádióst játszik a vietnámi háború idején, akinek fel kell vidítania az élet és halál között lavírozó honfitársait. A film nemcsak azért emlékezetes, mert ebben is végig rögtönzéssel formálta karakterét, és hírességeket utánzott briliánsan, hanem mert egy mélyen emberi történet arról, hogyan kerül közel a kívülálló rádiós a háború igazi áldozataihoz, a vietnámiakhoz. 

A Jó reggelt, Vietnam! után már szinte sorra jöttek a jobbnál jobb, drámai szerepek is: a Holt költők társaságáért és Terry Gilliam szürreális elemekkel tűzdelt filmjében, A halászkirály legendájában (1991) nyújtott játékáért szintén Oscar-díjra jelölték. Miután a Good Will Huntingért (1997) végre megkapta az aranyszobrot.

Egy igen vicces történetet éppen a Good Will Hunting forgatásán esett meg. A terapeuta (Robin Williams) eredetileg nem beszélt volna ennyit gyakran szellentő feleségéről. Mrs. Maguire az eredeti verzióban „csak” akkor szellentett, ha ideges volt – a többit már Robin Williams költötte hozzá a forgatáson, és Mtatt Damon ezen könnyezve nevetett. Ez átragadt az operatőrre is, aki annyira felnevetett, hogy beremegtette a kamerát, ahogy az látszik is a filmben. Az őszinte, spontán jelenet Robin Williams bravúrjának köszönhetően voltaképpen tökéletesen illett a filmbe, végül a rendező úgy döntött, hogy megtartja
 Robin Williams fénykora az 1980-es évek második felétől nagyjából a 2000-es évek végéig, betegségének elhatalmasodásáig tartott, tipikus vígjátékokban, drámákban és még thrillerekben is láthattuk őt ebben a korszakban. 

– Úgy vélem, a legszomorúbb emberek dolgoznak mindig a legkeményebben azon, hogy társaikat boldoggá tegyék, mert tisztában vannak vele, hogy milyen abszolút haszontalannak érezni magukat, és nem akarják, hogy más ilyen helyzetbe kerüljön – mondta egyszer Robin Williams. 

Sokunkat boldoggá tett filmjeivel. Tehetsége, embersége megkérdőjelezhetetlen. 
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.