A szakállas bárónő és a letűnt korok

A múlt cirkuszi világában nagyon sok érdekes és izgalmas pillanat van – árulta el lapunknak Zetelaki Réka, a Budapesti útikalauz időutazóknak című színházcirkuszi előadás forgatókönyvírója. A produkció hét valós történeten keresztül idézi meg többek között Rodolfót, a nagy bűvészt; Eötvös bárót, az Eötvös Cirkusz alapítóját és Barcsy Szidóniát, a szakállas bárónőt.

Zana Diána
2021. 09. 03. 7:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A letűnt korok cirkuszi világa és Magyarország legnagyobb cirkuszművészeinek élete elevenedik meg ma este a Bethlen Téri Színházban. Ki ne hallott volna már Barcsi Szidóniáról, az ezernyolcszázas évek végén élt bárónőről, akinek szülés után felborult a hormonháztartása, minek következtében dús szőrzet nőtt az arcára? Férje megtiltotta, hogy borotválkozzon, majd vagyonuk elvesztését követően feleségét vásári látványosságként mutogatta. 
Az egykori legendás mutatványosokról szóló, de kevésbé közismert történetekhez nyúlt Zetelaki Réka, az Időutazók Társulat tagja, az előadás forgatókönyvírója. Mint mondja, ezek nem feltétlenül humoros anekdoták, hisz megjelenik a dráma, sőt a tragédia is a különböző sorsokon keresztül. Akad tiltott szerelem és szívszaggató menekülés, ugyanakkor ezek fonákjára is fény vetül, amelyben megbújik a humor és a varázslat, mintegy öniróniává szelídítve a tragikumot. 

A társulat egyébként 2019-ben jött létre pontosan abból a célból, hogy cirkuszi formában állítson emléket a korabeli artistáknak. 
A Budapesti útikalauz időutazóknak című előadáson megismerhetjük Magyarország történelmének egy-egy szeletét, miközben a cirkuszi elemek garmadáját láthatjuk, hiszen minden történethez más produkció társul: lesz bűvészet, levegőakrobatika, gólyalábas partner akrobatika, zsonglőr-, emelő- és cirkuszi vegyes szám is. Zetelaki Réka szerint a társulat fő célja mégis az, hogy valami pluszt kapjon a közönség, éppen ezért alapos kutatómunka előzte meg a produkció létrejöttét.  

– Olyan sorsok vannak elrejtve a régi folyóiratokban és esetenként a szakirodalomban, amelyekről regényeket lehetne írni – mondta a forgatókönyvíró,

aki úgy véli, hogy a magyarországi cirkusztörténet nem jelenik meg elég markánsan hazánkban. Ezen kíván változtatni az Időutazók Társulat az előadással, amely amellett, hogy közelebb hozza az emberekhez az egykori  artisták életét, méltó módon rója le tiszteletét a nagy elődök előtt, akiknek minden nehézségből kiutat jelentett a cirkusz. A darab rendezője Szabó Mátyás Péter, zenéjét Fischer Balázs szerezte.

Jegyek ITT elérhetők. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.