Cziffra Györgyre emlékeznek Franciaországban is

A Cziffra György-emlékév folytatásaként, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész lép fel a St. Frambourg-kápolnában, a franciaországi Senlis-ben. A Cziffra Alapítvány centenáriumi ünnepségsorozata nyílik meg a koncerttel.

Magyar Nemzet
2021. 09. 13. 17:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hivatalos emlékév apropója, hogy száz évvel ezelőtt született Cziffra György zongoraművész, aki előtt számos magyarországi és külföldi programmal tiszteleg a nemzetközi szakma Balázs János művészeti vezetésével. Az ImprovisArt elnevezésű koncerten átiratok és improvizációk is felhangzanak; Bachtól Liszt Ferenctől, és természetesen Cziffra György és Balázs János saját improvizációi is hallhatók lesznek. A műsor korábban már sikeres volt a római Magyar Akadémián, az olaszországi Forliban az Emilia Romagna fesztiválon, a stuttgarti Magyar Kulturális Intézetben, valamint Passauban kétszer is az európai hetek fesztiválon. Itthon pedig Zalaegerszegen mutatkozott be. 

A franciaországi Cziffra Alapítványt Cziffra György hozta létre 1973-ban, melynek központja a szintén általa felújíttatott, gótikus stílusú Saint-Frambourg kápolna. 1977-ben megnyílt mint koncertterem. Az üvegablakokat Joan Miró ajánlotta fel, akivel a zongoraművész barátságot ápolt. A jelenleg Gérard Bekerman – a Cziffra György-emlékév nemzetközi védnöke – elnöksége mellett működő alapítvány, azóta is azokat a célokat tartja szem előtt, amelyeket az alapító határozott meg; fiatal művészeket támogat, kiállításokat, hangversenyeket, fesztiválokat szervez. 

Balázs János zongoraművész         Fotó: Emmer László

Balázs János 2012-ben megnyerte a Cziffra György-emlékversenyt, ekkor játszott először a kápolnában. Ettől kezdve rendszeresen ad koncertet a Cziffra Alapítvány felkérésére. 2018-ban a Liszt Ferenc Auditoriumban lépett fel. A művész – saját elmondása szerint – minden alkalommal különleges élményként éli meg, hogy azon a színpadon és azon a hangszeren játszhat, amelyen Cziffra György. „Ezek a falak nagy időknek voltak tanúi, nemcsak a történelem során, hanem attól kezdve is, amikor Cziffra György elindította itt alapítványát, hiszen számos ismert művész indult ezek közül a falak közül, kapott itt támogatást és életre szóló útravalót” – mondja. 

Borítókép: St. Frambourg-kápolna, Liszt Ferenc Auditórium. Forrás: Cziffra Fondation Facebook-oldala

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.