Így toboroztak a nemzetőrök 1848-ban + videó

Az Ősök és Hősök produkció új részében a körülbelül 50–60 ezer főt számláló nemzetőri intézményt ismerhetjük meg.

Magyar Nemzet
2021. 10. 12. 12:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ország gazdasági és szellemi fellendülését elhozó reformkor végére világossá vált, hogy a magyar alkotmányt megszegő Habsburg Birodalom többé nem tud megálljt parancsolni a magyar szabadságvágynak: 1848-ban kitört a forradalom, és megszülettek a nemzetőrség jogalapját adó 1848-as áprilisi törvények. A nagy lelkesedés közepette Arany János is felcsapott nemzetőrnek, aki meg is verselte a korabeli honpolgárok életérzését. Egyre többen követték a példát, április végére a nemzetőrök országos létszáma elérte az 50–60 ezer főt, ami már a Szent Korona országai területén állomásozó sorkatonaságnál nagyobb élőerőt jelentett.

A Patrióták kisfilmjében láthatunk egy „toborzót”, amit a fiatal, táncra termett legények az állomány feltöltésére szerveztek – a verbuváláson a talpalávalóért felelő muzsikus is kéznél volt Agócs Gergely népzenész-népzenekutató személyében.

Igaz ugyan, hogy a nemzetőrség nem jelentett akkora katonai erőt, mint a reguláris alakulatok, de a vasárnapi katonaságnak is nevezett nemzetőrök megtanulták a fegyverforgatást, amit a csatatereken is kamatoztathattak, és ami a legfontosabb, egy egész nemzedékben erősödött meg a cselekvő hazaszeretet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.