A Turul-dinasztia hun kapcsolatait a tudomány is bizonyítja

A legújabb tudományos kutatások bizonyítják a magyarok és a hunok rokonságát – erre jutottak a Magyarságkutató Intézet nemzetközi konferenciáján részt vevő előadók.

Magyar Nemzet
2021. 11. 04. 15:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyarságkutató Intézet (MKI) Világhódító hunok Európában és Ázsiában című tudományos konferenciáján külföldi előadok is ismertették kutatásaikat, álláspontjukat a hun kérdésről. A konferenciáról a legfrissebb Demokrata közölt részletes beszámolót. 

Ebben többek között idézik Erdene Bátart, az Ulánbátori Egyetem Régészeti Tanszékének kutatóját, aki arról számolt be, hogy a hun előkelők sírjaiból gazdag leletanyag kerül elő, többek között napkultuszra utaló tárgyak, mitikus állatábrázolások. 

Az egyik leggyakrabban felbukkanó tárgy a jellegzetes hun üst, ami európai, így magyarországi hun sírokból is előkerült. 

Gelegdordzs Eregzen, a Mongol Tudományos Akadémia Régészeti Intézetének munkatársa a legújabb mongóliai eredményekről szólva azt mondta, az Ulánbátor melletti beleki sír feltárása az MKI részvételével történik. 

Az ázsiai hun nemesi sírok leggyakrabban visszatérő kultikus motívuma a nap és a hold – ami a magyar műveltségnek, a székely mintakincsnek is szerves része.

A leletek azt bizonyítják, hogy a hunok sajátos, rétegzett államiság keretei között éltek, birodalmuk összekötötte Ázsiát és Európát. 

Makoldi Miklós, a Magyarságkutató Intézet Régészeti Kutatóközpontjának igazgatója szerint az ázsiai és európai hunok vitathatatlanul egy népet alkottak (ezt igazolják a külföldi kutatók archeogenetikai vizsgálatai is). Szerinte a sztyeppei népek nem biliárdgolyóként lökdösték egymást a hatalmas eurázsiai térben, hanem magas fokú civilizációt alkottak.

 Az is bizonyos, hogy a hunok jellemzően europid típusú emberek voltak, a Kárpát-medence lakossága pedig a különböző, többek között szkíta népek megjelenése ellenére alig cserélődött. 

Szergej Botalov orosz régészprofesszor feltárásaiból kiderült, hogy az ázsiai hun birodalom testvérharcba torkolló felbomlása után a nyugat felé áramló hun népesség kulturálisan és politikailag magába olvasztotta a szarmatákat. Sokat mondó tény, hogy a Kárpát-medencéből előkerült hun minták, például a marosszentgyörgyi lelet genetikai profilja megegyezik távoli, többek között a Tien-san területéről származó hun minták genetikai profiljával. Neparáczki Endre archeogenetikus kutatásaiból pedig az is kiderült, hogy 

ez a profil egyértelműen kimutatható az Árpád-ház, más néven Turul-dinasztia genetikájában. 

A teljes konferenciát meg lehet nézni az alábbi videóban. A külföldi előadások magyar szinkrontolmácsolással hallhatók.

Borítókép: Kertai Zalán festménye (Forrás: kertai.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.