Holnaptól a római Collegium Hungaricumban láthatók Székely Aladár fotói

2021. november 25-én este nyílik a Falconieri-palota galériájában, az „Új vizeken járok. Írók és művészek Székely Aladár műtermében” című fényképkiállítás. A – többek között – híres magyar irodalmárok portréiból álló kiállítási anyagot E. Csorba Csilla kurátor, művészettörténész válogatta a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményéből – tudatta közleményében a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkársága.

Magyar Nemzet
2021. 11. 24. 15:05
null
ADY ENDRE S BABITS MIHLY (fot: Szkely Aladr) Orszgos Szchnyi Knyvtr/ Kzirattr: Analekta 301
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint írják, a XX. századi magyar portréfényképezés történetét alapjaiban meghatározó fotográfus, Székely Aladár portréművészetét bemutató tárlat címe Ady Endre 1906-ban megjelent programadó versét idézi. Az ekkor már Budapesten élő fotográfust elvarázsolják a költő sorai, és amit ezt követő külföldi tanulmányútján lát, érez a német és az osztrák művészek műtermeiben, rezonál a vers „új horizontok”, „új vágyak” iránti lelkesedésére. Székely a modern fényképezésről 1907-ben publikált cikkében „új áramlatokról”, a „régi, mohos szabályok ledőléséről”, „tudatos, egyéni látásról” ír, s ennek jegyében fotografál – részletezik a közleményben.

A kiállítás Székely Aladár sokoldalú életművéből – itáliai város- és zsánerképei mellett – portréművészetét emeli ki; szakmai tudással és művészi érzékkel előállított „gépképírásai” vitathatatlanul a XX. század első két évtizedének úttörő alkotói közé emelik őt. 

Székely Aladár józsefvárosi, majd 1910-től Pest belvárosban, a Váci utca 18. szám alatt megnyitott műtermét a magyar szellemi élet jeles alkotói látogatták; a Nyugat folyóirat írói, szerkesztői, a Nyolcak avantgárd művészcsoport festői, zeneszerzők, színészek, valamint családtagjaik. Értékelték alakuló új formanyelvét, „nyers, de erős képeit”, hogy az arcra, az egyéniségre koncentrál, hogy párbeszéd után, modelljét megismerve kattintja el gépét.

Székely Aladár Ady Endre kizárólagos fotográfusa volt; a róla készült több mint negyven portré művészetének egyik sarokköve. 

A római tárlat, amely a Petőfi Irodalmi Múzeummal közös szervezésben valósul meg, 2022. február 22-ig látogatható – áll a közleményben.

Borítókép: Babits Mihály és Ady Endre Székely Aladár fotóján (Petőfi Irodalmi Múzeum)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.