Jövőre mutatják be a Szent Erzsébetről szóló musicalt

A világ legismertebb magyar szentjéről, Árpád-házi Szent Erzsébetről készül musical Zsuffa Tünde író regénye alapján. Az Ég tartja a Földet – Erzsébet, a szerelem szentje című előadást a tervek szerint 2022. február 26-án láthatja a közönség Budapesten, tavasszal pedig turnéra indul a Kárpát-medencében – hangzott el a darab mai sajtótájékoztatóján.

2021. 11. 08. 17:25
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ferenc pápa a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjén két magyar szentet emelt ki: az államalapító Szent Istvánt és Szent Erzsébetet. Utóbbi életéről szól Az Ég tartja a Földet című regényem, amely a musical alapjául szolgált – mutatott rá az előadás sajtótájékoztatóján Zsuffa Tünde író, hozzátéve: a művel rehabilitálni szeretné Gertrúd királynét, akit Erzsébet mellett szintén a szerelem asszonyának mutat be.

 Mint mondta, a Szent Erzsébetről szóló történet megírására Szikora Róbert kérte fel.

A dalszövegeket és a szövegkönyvet Lezsák Sándor írta.

Zsuffa Tünde arról is beszélt, hogy a darab a hazaszeretetre tanít.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, költő, író a sajtótájékoztatón felidézte: húsz éve maga is foglalkozott Szent Erzsébet történetével, a regény pedig megerősítette abban, hogy a történetnek helye van a színpadon és a műből szövegkönyvet írt. Ám a musical csapatmunka eredménye. Mint kiemelte, a történethez csodálatos zene született Szikora Róbertnek köszönhetően, akinek katolikus hitvallása átlényegült a zenébe. Szikora Róbert, a musical zeneszerzője elmondta: az 1970-es évek közepén született meg a Szent Erzsébet életéről szóló zene megírásának gondolata, amikor Türingiában, Wartburg várában és környékén járt. Majd a 2000-es években kezdett el dolgozni a zenén és 2019-ben kérte fel Zsuffa Tündét a történet megírására. Az volt a cél, hogy a musical zenéje a mai kor zenéjéhez hasonlítson, a stílusok közötti átjárások jelenjenek meg a zeneműben, amelynek hangszerelését Kiss Gáborra bízták.

Az alkotók  – Cseke Péter, Lezsák Sándor, Zsuffa Tünde, Szikora Róbert, Pataki András, Dolhai Attila – a Szent Erzsébetről szóló musical sajtótájékoztatóján (Fotó: Teknős Miklós)

Cseke Péter, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatója, a musical rendezője a kezdetektől bekapcsolódhatott az alkotói munkába. Mint hangsúlyozta, olyan fiatal tehetséges művészeket válogatnak a szerepekre, akik maguk is példaképek. De gyerekeket és artistákat is láthatunk a musicalben, lesz olyan jelenet, amikor egyszerre közel százan állnak a színpadon. Cseke Péter azt is elárulta, hogy díszlet és a jelmezek a 1200-as évek elejét idézik meg. A díszletet Szendrényi Éva, a jelmezeket Berzsenyi Krisztina tervezi.

Pataki András, a musical producere elmondta, hogy a tervek szerint az előadás létrejöttét és turnéját az Emberi Erőforrások Minisztériuma több mint 156 millió forinttal, a Miniszterelnökség mintegy 310 millió forinttal támogatja. Az előadás két fővédnöke Kásler Miklós miniszter és Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek. Mint elhangzott, a musicalben mások mellett Dolhai Attila lép színpadra, a további szerepekre pedig november 17-én és 18-án szerveznek válogatást.

A darab mindenkinek szól, ám azt szeretnék, ha minél több fiatal megismerné Szent Erzsébet történetét.

Az alkotók legfőbb célja a musicallel pedig nem más, mint hogy élménnyé váltsa a művészeti munkát és Szent Erzsébet örökségét.

Borítókép: Lezsák Sándor, Zsuffa Tünde, Szikora Róbert, Pataki András, Dolhai Attila a sajtótájékoztatón (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.