időjárás 1°C Vilma 2021. December 5.
logo
Együtt lép fel a Söndörgő és a Makám

Valódi örömzene két professzionális világzenei együttestől

Magyar Nemzet
2021.11.21. 17:32
Valódi örömzene két professzionális világzenei együttestől

A Makám és Söndörgő neve önmagában is márkanév, most a két világzenei nagyágyú egy este lép színpadra a Fonóban november 26-án. A Makám a legismertebb dalaiból válogat balkáni fókusszal, a Söndörgő is a kedveceit hozza – és ahogy ilyenkor lenni szokott, nem marad el a közös zenélés sem.

A Makám korszakain átível a tradíció és a modernitás, Kelet és Nyugat. Az együttest az idén hetvenedik születésnapját ünneplő Krulik Zoltán alapította és kezdetben az improvizatív kamarazene kelet-közép-európai követeként robbant a zenei életbe, mely korszakot finoman árnyalták az ázsiai, távol-keleti gyökerek, a balkáni és afrikai hatások s a kortárs zene repetitív elemei. Ez az irány folytatódott a 90-es évek lemezein, melyben a jazz elemei ötvöződtek a Makám hangzásvilágával. A zenekar legújabb korszakát tematikus, vokális lemezek sora jelzi.

Az utóbbi egy évtizedben Lovász Irén, Palya Bea, Szalóki Ági, Bognár Szilvia voltak a Makám énekes szólistái.

A rendszeres külföldi fesztivál meghívások mellett a Makám a hazai zenei élet aktív részese. Az együttes repertoárjával az ifjabb nemzedékek megszólítására is komoly szerepet szán, ezt jelzi a Szindbád az Ákom bákom, a Csillagváró című műsoraik és hasonló című CD-ik rendkívüli népszerűsége.

A Söndörgő együttes. Fotó: Fonó

A Söndörgő nem egy átlagos balkáni banda. A rézfúvósok vagy hegedűk használata helyett ez a magyar együttes a tambura (kis pengetős hangszer, amely a mandolinra emlékeztet) köré épült – igazi tamburazenekar. Ehhez hozzáadva fúvós hangszereket, harmonikát, dobokat kapjuk a Söndörgő-hangzást.

Zenéjük a szerbek és horvátok, a magyarországi délszlávok hagyományaiból származik.

Az együttes ezt a kevéssé ismert balkáni hagyományt kutatja, feldolgozásokat és saját alkotásokat hoz létre, amit koncerteken ad elő. A Söndörgő repertoárjának hagyományos része a Bartók Béla és a Vujicsics Tihamér által összegyűjtött dallamokból, valamint közvetlenül mestereiktől tanult darabokból áll össze.

 

A koncertről bővebben  a Fonó weboldalán olvashatnak.

Borítókép: A Makám együttes (Fotó: Krulik Marcell)