Folyóiratot indít a színművészeti egyetem

Hiánypótló folyóirat első számát jelentette meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE), Uránia címmel. Az angol és magyar nyelvű lap bemutatóját – stílusosan – az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartották.

Magyar Nemzet
2022. 01. 22. 11:30
Uránia Folyóirat bemutatója 20220121 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novák Emil, az SZFE általános rektorhelyettese leszögezte: rendkívüli időszak végéhez érkeztek, megújultak az Uránia Filmszínház padsorai, s megjelent az Uránia című folyóirat.

A színház-, a mozgókép- és a médiatudomány területeit lefedő szaklapról Antal Zsolt főszerkesztő, a Németh Antal Drámaelméleti Intézet vezetője elmondta: a folyóirat magában eszköz, lehetőséggé akkor válik, ha az egyetem oktatói használják a publikációs felületet.

– Azzal a céllal alapítottuk a folyóiratot, hogy létrehozzunk egy olyan publikációs teret, amely biztosítja a szerzőknek, hogy felkerüljenek a nemzetközi művészettudományi térképre

 – fogalmazott a főszerkesztő, megjegyezve: természetesen ez hosszú folyamat lesz.

Az Uránia alapvetően online formában érhető el, de reprezentációs célok miatt fontosnak tartják a nyomtatott verziót is, amely a szemeszterekhez igazodva évente két ízben jelenik meg. Az oktatók mellett a hallgatók, elsősorban a doktoranduszok számára biztosítanak lehetőséget a publikálásra.

Az első számban a tanulmányok mellett esszék, recenziók és műismertetések, valamint egy átfogó szakmai életútinterjú is olvasható, méghozzá a Nemzet Művészével, Koltai Lajossal, a mesterképzés osztályvezető tanárával. 

Az interjúról a főszerkesztő elmondta, hogy az a későbbiekben forrásként szolgálhat a kutatók számára. Érdekesség, hogy Jankovics Marcell életművét esszé stílusú terjedelmes tanulmány taglalja a bemutatkozó lapszámban.

Balázs Géza nyelvész, néprajzkutató, az SZFE tanára, az egyik szerző felidézte: anno filmklubokat tartottak az Uránia moziban, míg a XVIII. század végén Kármán József Uránia címmel indította el az első magyar folyóiratok egyikét.

Fazekas István dramaturg, szakfelelős, aki szintén publikált a lapban, kifejtette: a nyelv egyes kérdéseit vizsgálja szinte mindegyik publikáció, anélkül, hogy a szerzők összebeszéltek volna. – 1825. november 3-án Széchenyi István a képviselőházban azért tett felajánlást a Magyar Tudományos Akadémia javára, mert éppen akkor tárgyalták a magyar nyelv ügyét, és azt akarta, hogy ez a szívügye legyen az értelmiségnek, ez pedig kulturális reformot hozott magával – emlékeztetett Fazekas István, hangsúlyozva: 

a magyar kultúra színház általi megújulása zajlik éppen, s a színház a nyelvhez kötődik.

Borítókép: szerzők, főszerkesztő a lapbemutatón (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.