Néptánc a levegőben?

A hétvégén a Fővárosi Nagycirkusz adott otthont a Vincze Tünde által életre hívott I. Budapest Légtornafesztiválnak. A kétnapos rendezvény impozáns gálával ért véget, mely során ismert előadók is csatlakoztak a levegő bajnokaihoz, színvonalas és merész produkciókkal okoztak feledhetetlen perceket.

2022. 03. 21. 12:33
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Légtornász Egyesület alapítóját, Vincze Tündét túlzás nélkül nevezhetjük a selyemszalagos légtorna nagyasszonyának, aki ma már tanárként adja tovább tudását a következő generációnak. Fáradhatatlan művész és tanár, aki megálmodta, majd megszervezte I. Budapest Légtornafesztivált. Két napig a légtorna szerelmesei uralták a Fővárosi Nagycirkuszt, ahol a legkisebbek és a profi művészek is részt vettek a bajnokságon, a selejtezőn, végül pedig a döntőn. 

Hogy még több ember megismerkedhessen a légtorna szépségével és értékeivel, Vincze Tünde ismert emberek – főként színészek, énekesek – közreműködésével készített ámulatba ejtő összművészeti produkciókat, melyeket a vasárnap esti gálaesten csodálhatott meg a nagyérdemű. 

Sorra következtek a különleges számok. Veréb Tamás egyszer még az énekével hódított, a másik percben pedig profi légtornász párjaként lengett a levegőben. Pásztor Anna kicsikkel és nagyokkal, az aranyérmes díjazottakkal lépett színpadra, majd emelkedett a magasba. Egyszer a spárga királyai kápráztattak el, másszor pedig a Moulin Rouge hangulata költözött a porondra. 

Nagy meglepetés volt, hogy Vincze Tünde a néptáncot is egészen új alapokra helyezte. Oláh Gergő énekes rendkívül üdítő előadása alatt ugyanis a légtorna és a néptánc keresztezte egymást. 

Színvonalas légtornát láthattunk például karikán, selyemszalagon. A szenvedély és az alázat sugárzott minden fesztiválon résztvevő produkciójából, a sport és a művészet pazar találkozása a légtorna. De nem mehetünk el szó nélkül a gálaestre felkért színészek és énekesek nem mindennapi teljesítménye mellett sem. Az első fesztivál alighanem hagyományt indít el, s jövőre visszatérnek a légtorna legjobbjai a Fővárosi Nagycirkuszba. 

A szervező a kétnapos fesztivál bevételét a háború elől menekült, a Fővárosi Nagycirkuszban átmeneti otthonra lelt artistanövendékeknek ajánlotta fel. „Nagyon szeretném támogatni azokat az artistaművészeket, akik Ukrajnából úgy jöttek el, hogy sem egy csodálatos rekvizitük, sőt még ruhájuk sincs” – hangsúlyozta Vincze Tünde. 

Az adományt Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár fogadta ünnepélyesen:

Ez maga a katartikus este. Köszönöm Vincze Tündének és barátainak, hogy pár órára segítettek elfeledni azt az őrületet, amiben élünk

– fejezte ki köszönetét az államtitkár. – Több mint száz gyerek, szüleivel, tanáraival, a kijevi artistaképző iskolások, a harkivi artistaképző iskolások itt vannak Budapesten – folytatta. Hozzátette: – Szállást kapnak, étkezést kapnak, és megkapják talán a legfontosabbat, hogy egy olyan közegben élhetnek, ami az ő szívüknek leginkább fontos, itt lehetnek velünk a cirkuszban.

– Nem tudják megkapni esténként az alvópuszit apától, nem tudják megkapni a reggeli ölelést apától, s hiába kapnak reggelit, ebédet, vacsorát, de az apa nem nyúl bele a zsebébe és nem dug oda egy kis zsebpénzt reggelenként – emelte ki Fekete Péter. Ezt követően az adomány elosztásához a következőket fűzte hozzá: – Ezt az egymillió forintot holnap szétosztjuk, és az Ukrajnából érkező fiatalok holnap zsebpénzt fognak kapni. Mindenki egyenlő arányban megkapja, hogy próbáljanak meg úgy élni erre a rövid időre amíg itt élnek, mintha otthon lennének.

Borítókép: Jelenet az előadásból (Magyar Légtornász Egyesület)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.