Két trófea Manchesterből

A legjobb játékfilmnek és a legjobb speciális effekteknek járó díjjal tüntette ki a manchesteri Grimmfest horrorfilmfesztivál szakmai zsűrije a Bergendy Péter rendezésében készült Post Mortem című borzongató kísértetfilmet.

Magyar Nemzet
2022. 04. 26. 17:30
Post Mortem-Day07
Post Mortem-Day07 Fotó: Attila Szvacsek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kettős magyar sikerrel zárult a Manchesteri Nemzetközi Fantasztikus Filmfesztivál húsvéti kiadása, a Grimmfest Easter. A Klem Viktor és Hais Fruzsina főszereplésével, Bergendy Péter rendezésében készült Post Mortem elnyerte a legjobb játékfilm díját és a legjobb speciális effektekért járó díjat is – derült ki hétfő este a Facebookon közvetített online díjátadón. A Post Mortem speciális effektjeit Hellebrandt Gábor, Benyó Zoltán, Deák Ferenc, Kósa László és Hardi Zoltán készítette.

A különleges hangulatú Post Mortem már másfél éve szép sikerekkel járja a nemzetközi filmfesztiválokat, mintegy negyven seregszemlére kapott meghívást. Az elmúlt nyáron az első Magyar Mozgókép Díjak zsűrije a legtöbb kategóriában – operatőr, vágó, látvány, maszk – a Post Mortem alkotóit díjazta, de Olaszországban, Portugáliában, Spanyolországban, Kanadában is több díjat nyert a legnépszerűbb zsánerfilm-mustrákon. Sikerének megfelelően az elmúlt év legkeresettebb és legtöbb országba eladott filmje is Bergendy Péter mozija lett. A Nemzeti Filmintézet a kísértetfilm külföldi forgalmazási jogait francia, olasz, német, lengyel, szlovák, török és orosz forgalmazóknak is értékesítette Európában, de Japánra, Dél-Koreára, Indiára, egész Délkelet-Ázsiára, Ausztráliára, a latin-amerikai országokra, az Egyesült Államokra és Kanadára is megvásárolták a jogokat a helyi forgalmazók, így világszerte látható lesz a magyar alkotás.

Az első világháborút követő spanyolnátha-járvány időszaka alatt játszódó borzongató kísértetfilm főhőse egy vándorfotós, aki elhunytak utolsó fényképét készíti el – a kor divatja szerint – családjuk körében. Egy tízéves kislány hívására érkezik abba a magyar faluba, ahol szokatlanul sok munkája akad, s ahol újabb és újabb természetfölötti jelenségekkel találkozik. Hamarosan rádöbben, a kísértetek közölni akarnak vele valamit, már csak azt kell kiderítenie, vajon mit. A feladat azonban korántsem egyszerű és főleg nem veszélytelen. 

A fordulatos forgatókönyv szerint készült, lenyűgöző vizuális effektusokkal megbolondított nagy sikerű horror a magyar történelem szempontjából is rendkívüli időszakban játszódik. 

Borítókép: Jelenet a filmből (Fotó: Szvacsek Attila)
 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.