Az 5 legjobb Stephen King-film – Vigyázat, Jack Nicholson megőrült!

Sorozatunk első két részében bemutattuk a szubjektív módon összeállított Stephen King-film toplistánk ötödik és negyedik helyezettjét. A Tortúra és az Az előkelő helyezése után most következzen a képzeletbeli dobogó, lássuk, melyik alkotás szerezte meg a bronzérmet.

2022. 05. 06. 20:00
Forrás: Port.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bevezetőben használt szubjektív jelző a harmadik helyet megszerző filmre jobban illik, mint a többi mozira. Ugyanis ennek a King-adaptációnak az alapjául szolgáló könyv volt az a Stephen King-mű, amit e sorozat írója először olvasott még 1986-ban. Ugyanis ekkor jelent meg magyarul a Ragyogás című könyv az Európa Kiadó gondozásában, Prekop Gabriella fordításában. A rémisztő, de ugyanakkor lebilincselő történet, könnyedén csavarta az ujja köré, az akkori kiskamaszt, aki onnantól kezdve nagy rajongója lett az írónak. Ennyit rólam és az elfogódottságról, de kanyarodjunk vissza a műhöz, lévén, hogy pont Kingtől származik az az örökbecsű gondolat, hogy mindig a mese a fontos és nem a mesélő.

3. Ragyogás (The Shining - 1980)
Stephen King legismertebb műve, a Ragyogás 1977-ben jelent meg Amerikában. A történet a Colorado-hegységben játszódik, ahol az alkoholizmusából éppen kigyógyult Jack Torrance feleségével és Danny nevű gyermekével gondnoki állást vállal egy nagy múltú, télen üresen álló szállodában, amelyet néhány héttel később elzár a hó a külvilágtól. Jack meg akarja írni a szálloda titokzatos történetét, miközben a gonosz fokozatosan a hatalmába keríti és végül a családja ellen fordul. A történetnek igazi fűszert ad, hogy Danny, a kisfia csodálatos látnoki képességgel van megáldva, a ragyogással, ezért megérez és lát is különböző dolgokat. A végig feszült és izgalmas történet szinte kiáltott a megfilmesítés után.

A Ragyogás egyik kevésbé ismert plakátja - Fotó: Mafab.hu

A nagy sikerű regényt 1980-ban Stanley Kubrick vitte vászonra és bátran kijelenthetjük, hogy kultikus mozi lett belőle. Kubrick alkotása nem véletlenül számít alapműnek, hiszen számos technikai újítást felvonultatott a világhírű rendező. Többek közt a Ragyogásban használta először az akkor új technikának számító Steadicamet, amely különleges kameramozgásokat tett lehetővé. Az azonban bátran kijelenthető, hogy a film a Jack Torrance szerepében brillírozó Jack Nicholson színészi játéka miatt vált igazán halhatatlanná. 

Jack Nicholson, aki 1975-ben már bezsebelte a legjobb férfi főszerepért járó Oscar-szobrot a Milos Forman által rendezett, Száll a kakukk fészkére (One Flew Over the Cuckoo’s Nest) című filmért, a Ragyogásban olyan elementáris erővel alakította a fokozatosan önmagából kiforduló, végül a gonosz hatalmába kerülő és teljesen megőrülő férfi alakját, hogy neve végérvényesen összeforrott ezzel az alkotással. Érdekesség, hogy a siker ellenére Stephen King nem szerette ezt a feldolgozást, mert számos helyen eltér az eredeti műtől. Készült a regényből 1997-ben egy háromrészes minisorozat is, ami azonban meg sem közelítette a Kubrick-film sikerét. Állítólag a magyar mozikba azért nem mutatták be a filmet, mert maga Kubrick megtiltotta, hogy szocialista országoknak eladják, így nálunk először csak a 80-as évek végén kizárólag videótékák kínálatában jelent meg a Ragyogás. 


King 2013-ban megírta a Ragyogás folytatását Álom Doktor címmel, melyben Danny Torrance felnőttként tér vissza és megküzd a a gonosszal. A regény elnyerte Amerikában a nívós Bram Stoker-díjat az év legjobb regénye kategóriában. Ez a regény sem kerülte el a megfilmesítést, műből 2019-ben Michael Flanagan forgatott könnyen felejthető filmet, Ewan McGregor és Rebecca Ferguson főszereplésével.

Az Entertainment Weekly listáján a Ragyogás minden idők 9. legijesztőbb filmje és nem mellékesen kereskedelmileg Kubrick legsikeresebb alkotásának számít. A Ragyogás megkerülhetetlen alapmű, a mi listánkon a harmadik helyre mindenképpen rászolgált.

Idővonal: A Ragyogást 1980. május 23-án mutatták be az Egyesült Államokban. Abban az évben, amelynek januárjában Jimmy Carter amerikai elnök az egész világot felszólította az év nyarán Moszkvában megrendezendő olimpiai játékok bojkottjára. Májusban, 88 éves korában meghalt Josip Broz Tito jugoszláv szövetségi elnök és júniusban egyhetes űrutazás után visszatért a Földre Farkas Bertalan, az első magyar asztronauta. (Wikipédia)

A sorozatunk következő részében kiderül, hogy melyik King-film szerezte meg a szépen csillogó ezüstérmet.

Borítókép: Jack Nicholson felejthetetlen alakítása (Forrás: Port.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.