Jézus, az ember fia – ingyenes vetítés Markó Iván emlékére

A Pannonia Entertainment – Pannonia Movie ingyenes vetítéssel tiszteleg Markó Iván emléke előtt május 15-én vasárnap, matiné-előadásban, 13 órától a II. kerületi Cinema MOM moziban.

Magyar Nemzet
2022. 05. 14. 19:00
Markó Iván
Budapest, 1982. március 18. Markó Iván balettmûvész Az igazság pillanata címû táncjáték egyik jelenetében a Gyõri Balett társulatának vendégszereplésén a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a Budapest Sportcsarnokban. Az elõadást rendezte és koreografálta Markó Iván. MTI Fotó: Benkõ Imre Fotó: MTI/Benkő Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csillag Pál, a Magyar Táncművészeti Egyetem mesteroktatója így összegezte Markó Iván kiemelkedő művészi pályafutását:

„Markó Ivánt csak harmadik próbálkozásra vették fel az Állami Balettintézetbe, ahol 1967-ben végzett Hidas Hedvig vegyes évfolyamában. 1968-tól 1972-ig a Magyar Állami Operaház balettművésze, címzetes magántáncosa volt. 1972 és 1979 között Maurice Béjart társulatának, a XX. Század Balettjének vezető szólistája, ahol sikerei csúcsán, 1974-ben a nemzetközi tánckritikusok a világ tíz legjobb táncosa közé választották. Pályájának emblematikus szerepét, Béjart Tűzmadarának címszerepét 1973-tól 1978-ig táncolta az Operaházban is. 1979-ben végleg visszatért Magyarországra, és a balettintézet akkor végzős évfolyamának tagjaival (köztük egyetemünk kuratóriumának elnökével, Kiss Jánossal) megalapította a Győri Balett társulatát, melynek 1991-ig igazgatója és koreográfusa volt. Társulatával rövid idő alatt beutazta a világot és többek között a Baltimore-i Világszínházi Fesztivál fődíját is megnyerték A csodálatos mandarinnal. 1981-ben a győri táncművészképzés megszervezése is az ő nevéhez fűződött, ahonnan az elmúlt több mint negyven évben sikeres táncművészek sokasága indult el a pályán. Számos helyen volt vendégkoreográfus: a Bayreuth-i Ünnepi Játékok, a jeruzsálemi Rubin Akadémia, Bécs, Párizs és Sydney voltak ennek a legfontosabb állomásai. 1996-ban megalapította a Magyar Fesztivál Balettet, mellyel újabb sikereket ért el annak 2013-as megszűnéséig. Művészetét számos díjjal értékelték itthon és külföldön is.” 

A vetítésre ITT lehet helyet foglalni.

Borítókép: Markó Iván az Igazság pillanata című táncjátékban (Fotó: MTI/Benkő Imre)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.