időjárás 36°C Pál 2022. június 30.
logo
Különleges tárlat ügyintézéshez

Mester és tanítványa mutatkozik be a kormányhivatal galériájában

Turbéki Bernadett
2022.05.26. 16:59 2022.05.27. 21:08
Mester és tanítványa mutatkozik be a kormányhivatal galériájában

A rendezvényt stílusosan egy kiállítással nyitották meg a Somogy Megyei Kormányhivatal galériájában. Jónás Péter művésztanár és tanítványa, Gombos Zsófia közösen mutatták be az elmúlt néhány évben készült alkotásaikat.

A kiállítást a kultúra és művészetek elhivatott támogatójaként az Emberi Erőforrások Támogatáskezelő kiállítássorozatot szervezett. A rendezvénysorozat Képesek vagyunk című kiállításának a Somogy Megyei Kormányhivatal galériája adott otthont.

– Örülök a helyszínnek, mert itt járnak ügyeket intézni, így indirekt módon találkoznak az emberek a művészettel, és még múzeumba sem kell menniük.

– Egy felmérés alapján a középiskolások 60 százaléka még nem járt kiállításon. Remélem, hogy ez a szám csak egy tévedés – mondta Monszpart Zsolt, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő főigazgatója. – Több ok is van örömre egy kiállításmegnyitón, de a legnagyobb öröm, ha egy tanár felfedezi tanítványa tehetségét, és a tanítvány vállalja tanárát egy közös tárlat keretében – mondta a megnyitón Dér Tamás, Kaposvár alpolgármestere.

– Óvodás korom óta foglalkozom alkotással. Lakókörnyezetem témáit dolgozom fel leginkább, most háziállatokat és tájképeket mutatok be. Igyekeztem a fókuszpontokat megváltoztatni azzal, hogy az állatok mögül „elvettem” a hátteret, és a tájképeket is csonkoltam. Az ember is így tesz a környezetével: elkerít belőle területeket – mondta Gombos Zsófia alkotásairól.

Fotó: Kovács Tibor

– Az elmúlt két év anyagából hoztam lényeges szitanyomatokat. Lemetszett padokat egészítettem ki zsineggel, és lefotóztam. A fa anyagát hangsúlyozza a háttér is, ezért kerültek farostlemezre a képek – mutatta be alkotásait Jónás Péter művésztanár, aki különféle funkciót betöltő asztalok egy-egy jellegzetes részletét is megjelenítette.

Fotó: Kovács Tibor

Közös szálak kötik össze a művészeket

– Kaposváron és az alkotáson kívül a gondolkodásmódjuk is összeköti a művészeket. Közös a grafikusgondolkodás, a tervezés és a koncepció – mondta Tóth Norbert képzőművész a megnyitón. Idegen tájak és ismerős tárgyak, kezünkkel felfedezhető és felidézhető felületek, egyéni és kollektív emléknyomok bontakoznak ki a két művész alkotásaiban. Képeik úgy emelik el sajátos modelljeiket a konkréttól, hogy a képtől könnyűszerrel „képesek legyenek” elvezetni a befogadó lelkéig.

Borítókép: A megnyitó (Fotó: Kovács Tibor)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.