Utolsó állomásához érkezik az Öröknyár című versszínházi előadás + videó

A darab a rendszerváltás után születettek számára is érthetővé teszi Nagy Gáspár költészetének egy szegmensét.

Magyar Nemzet
2022. 05. 17. 17:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Utolsó állomásához érkezik az Ekler Andrea irodalomtörténész, szerkesztő által színpadra alkalmazott, Tallián Mariann és Lázár Balázs színművészek által színre vitt előadássorozat. Május 18-án 19 órától a Párbeszéd Háza (1085 Budapest, Horánszky utca 20.) Pázmány Péter-termében látható összeállításban az MMA posztumusz tiszteleti tag Nagy Gáspár „rendszerváltó” versei mellett a III/III-as aktákban szereplő, róla szóló jelentésekből épül fel az Öröknyár című versszínházi előadás, ezáltal érzékeltetve a kommunista diktatúra működési mechanizmusát, a költői szerepvállalás lényegét.

Az előadás a rendszerváltás után születettek számára is érthetővé teszi a történelmi szituációt és természetesen Nagy Gáspár költészetének egy szegmensét.

Fotó: Vadócz Dávid

Az előadás során a két színész kettős szerepben látható, egyfelől a lírai én szerepében, másfelől az államhatalom megtestesítőiként. A színpad is két részre oszlik, egy privát és egy hivatalos térre, amelyből a színészek ki-kilépnek, közvetlenül is a játéktérbe helyezve, az események, lelki folyamatok részesévé téve a nézőket is, miközben korabeli dokumentumok vetítésével is megidéződik a diktatúra és a rendszerváltás időszaka.
Tekintsék meg a produkció rövid ajánlóját:

 

Borítókép: Jelenet az előadásból (Fotó: Vadócz Dávid)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.