A Magyar Rhapsody Projekt új klipjéhez készült koreográfia a párkapcsolat aspektusait is bemutatja + videó

A Magyar Rhapsody Projekt Levédia című albumának hetedik videóklipje Bartók Béla Román népi táncok című művének első két tételét dolgozza fel. Kezdetben a mű Magyarországi román néptáncok címet kapott, de Bartók megváltoztatta a nevet, amikor Erdély 1918-ban újra egyesült Romániával – derült ki az együttes lapunkhoz eljuttatott közleményéből.

Magyar Nemzet
2022. 06. 14. 18:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint írják, az ősi székely dallamokból inspirálódott zenemű új formájában egyszerre jelennek meg a régi magyar hangszerek (mint tárogató, furulyák, kobza, ősi dobok) és a klasszikus és dzsesszes hangzás képviselői (zongora, gitár, nagybőgő, dobfelszerelés).

A klip hangszerelésében filmzenei érzetet áraszt magából, köszönhetően Elek Norbertnek, aki a több Oscar-díjat nyert Élősködők című film hangszerelésben is közreműködött, s ehhez kortárs néptánc koreográfia párosul.

A Harangozó-díjas táncművész, koreográfus Tókos Attila a Levédia című koncertfilmhez álmodta meg a filmen látható koreográfiát, s most ezt videóklip formájában is rögzítették, melyben Attila táncművész partnerei: Paput Júlia, Fekete Bence és Molnár Sarolta.

A Magyar Rhapsody Projekt feldolgozásai ősi dallamvilágból építkeznek, céljuk, hogy megtalálják az azt ősi forrást, amelyből a híres magyar zeneszerzők is inspirálódhattak, legyen az a vágtázó ló ritmikus dobogása, a madár csicsergése, vagy az erdő, folyó, patak hangjai.

Varázsvilágot álmodtunk a dallamok köré, s minden klipünket igyekszünk a természetben rögzíteni, hiszen átdolgozásaink kreatív erejét is ez adja. Egyre többen jönnek el koncertjeinkre, nagy örömünkre fiatalok is jócskán, s a feldolgozások behúzzák a nézőket az általunk teremtett zenei közegbe. Ma már ugyan kevésbé divat a CD-vásárlás, de örömmel jelenthetem, hogy a Levédia című album aranylemez lett. Legközelebb június 19-én, délután négykor a Várkert Bazár előtt találkozhat velünk a közönség, a magyar V4-elnökség záróeseményén. – idézi a közlemény az együttes alapító Bársony Bálint szavait. A közlemény Tókos Attila táncművész gondolatival zárul:A Román népi táncok című műhöz készült koreográfiában egy párkapcsolat aspektusait szerettem volna megjeleníteni, a kezdetektől a végéig. Az első találkozás, rácsodálkozás, a kezdeti eufória után a problémákat, például a féltékenységet beleszőttem a munkámba. Bartók amúgy is nagyon közel áll a szívemhez, hiszen az Idéző 1.84 kortárs-néptánc társulat, melyet Ifj. Zsuráfszky Zoltánnal, a Magyar Állami Népi együttes szólistájával alapítottam, Kaleidoszkóp – Hommage á Bartók Béla című estjét nemrégiben mutattuk be.

Borítókép: Bársony Bálint (Fotó: Révai Sára)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.