Ikonikus zenei csoda, amit mindenki ismer, de senki sem tudja, mióta

Huszonkét énekes, zenész és színész szólista közreműködésével jött létre a Molnár Levente operaénekes által életre hívott összefogás, amely a megbékélést hirdeti. Pünkösdvasárnap, június 5-én mutatták be a Géczy Dávid rendezte videóklipet, amelyben Seress Rezső Szeressük egymást, gyerekek! című legendás dalát adják elő együtt a hazai zenei és színházi élet képviselői.

Magyar Nemzet
2022. 06. 10. 6:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felvételen a hangszeres és énekes szólisták mellett a Budapest Scoring szimfonikus zenekara, vegyeskara és gyermekkórusa szerepel, és Böjte Csaba atya is közreműködik gyermekeivel. Megkerestünk a produkcióban szereplő néhány művészt, hogy mondják el gondolataikat, és arra is kíváncsiak voltunk, honnan ismerték ezt a dalt és milyen kontextusban hallották először. Illetve az is érdekelt bennünket, hogy miként kerültek a produkcióba és milyen élményeik vannak a forgatásról.


Szvorák Katalin Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes, előadóművész szerint minden mestermű mindig aktuális, így ez is kortalan. Most különösen. Arra figyelmeztet, mennyire törékeny az életünk, nem mindegy, hogy éljük a mindennapjainkat. Nincs értelme elfecsérelni az időnket a bosszúra, a gyűlölködésre. A szeretet a legnagyobb kincs. Márainak van egy szép gondolata: „Isten a szeretetet adta az embereknek, hogy elbírják egymást és a világot.” Ez mindent elmond. – Nagyon békepárti vagyok. Úgy gondolom, a gyűlölet gyűlöletet szül. Megbékélést nem lehet gyűlölettel kivívni. Gondoljunk csak a kisgyerekekre, akik vitáznak egymással. A szeretet, a nyugalom, a kíváncsiság segíti oldani a köztük lévő feszültséget. Olyan világot élünk, amiben minden felfokozott, manipulált. Nem tudjuk, kinek van igaza. Úgy gondolom, ha az ember önmagában harmóniát teremt, az kihatással van a környezetére – hangsúlyozta Szvorák Katalin, majd elmondta, hogy mindenki külön-külön énekelte a felvételt. – Népdalénekesként egy kirándulásnak éltem meg egy másik műfajba. Ilyen remek művészekkel együtt énekelni is nagyszerű érzés
– osztotta meg gondolatait.

Baricz Gergő rockzenész-énekes nem tudja megmondani, hogy mikor hallotta először a dalt. – Arra emlékszem, hogy édesanyámék szerették hallgatni ezt a Seress-nótát, így valamikor gyerekkoromban ismertem meg és azóta visszatérő eleme az életemnek. Gyakran hivatkoztam az alkotásra mint a nyelv és a kultúra egyik részére – fogalmazott az énekes.
A felkéréssel és a forgatással kapcsolatban pedig így fogalmazott: – Stílusában a dal nem áll hozzám közel, de számomra sokkal fontosabb volt, hogy a békedal összefogója Molnár Levente, aki szintén erdélyi művész. Patrióta és szolidáris ösztön hajtott abba az irányba, hogy a felkérésnek ne tudjak ellenállni és mindenképpen részt vegyek egy barátom projektjében. Annak pedig különösen örültem, hogy a forgatáson találkozhattam Reviczky Gáborral, mert nagyon szeretem a hangját és a karakterét.

 

Fischl Mónika Liszt Ferenc-díjas színésznő, énekesnő, primadonna sem emlékszik arra, mikor és hol hallotta először Seress Rezső örökzöldjét. – Nem tudom megmondani, mikor hallottam először. Vannak olyan dalok, zenék, amelyek olyan mélyen beleivódnak az emberbe, mintha mindig is ismerte volna őket. A Seress-dalok is ilyen ikonikus csodák. Molnár Levente operaénekes kollégám – akinek oldalán Melindaként már számos Bánk bán előadáson vagyunk túl – kért fel erre a produkcióra és csak a forgatáson tudtam meg, hogy Mága Zoltánnal együtt találták ki ezt, akivel szintén rengeteg közös munkánk van, jelenleg is járjuk az országot a száz templomi jótékonysági koncertek kapcsán. Nagyon örültem a feladatnak, mert azt gondolom, hogy mindig, de a mostani időkben még inkább szükség van olyan dolgokra, amik különleges szeretetnyelven keresztül próbálják összehozni, tisztábban láttatni az embereket saját magukkal, és a jelenlegi, egyáltalán nem megnyugtató világunkban zajló dolgokkal kapcsolatban. Nagyon fontos az elfogadás, az empátia, összetartás, összetartozás képessége és talán ezt a zenén keresztül könnyebb átadni. Az ilyen együtt zenélés, közös éneklés az élet egyik legősibb, legegyértelműbb és legkönnyebben elérhető édesítőszere. Mért maradna ki az ember egy ilyen örömforrásból? A zene egyfajta kulcs, ami kinyithatja a békéhez, nyugalomhoz vagy akár egy ránk törő pillanatnyi érzelemvihar megoldásához vezető ajtókat. És erre most igazán nagy szükség van – mondta Fischl Mónika.
A dal hangszereléséről és üzenetéről Elek Norbert zeneszerző-hangszerelő, zongoraművészt faggattuk. – A hangszereléssel kapcsolatosan Molnár Levente barátomnak – aki maga is közreműködő és nem mellesleg a produkció szíve, motorja – az volt az elképzelése, hogy Verdi-szerű operás hangszerelést kapjon a dal. Ezzel keresett meg engem, de természetesen ez keveredett az én filmes, musicales világommal, valamint az is meghatározó volt, hogy – mivel a dallamhoz nem nyúltam, és a harmóniákhoz is csak nagyon keveset – magának a dalnak milyen az eredeti hangulata, világa. A szóló hangszerek mellett egy hatvantagú szimfonikus zenekar, valamint egy vegyeskar és egy gyermekkórus is közreműködött a felvételeken. Jelen helyzetben szerintem minden fontos, ami az embereket megnyugtatja, és azt a jelzést küldi a világnak, hogy nincs szükség erre a háborúra, keressenek békés megoldást a nagyhatalmak a problémáikra. Örülök, hogy részese lehettem egy ilyen projektnek, amely, ha talán csak kis mértékben is, de közelebb viszi az emberiséget ahhoz az egyelőre még utópisztikus világbékéhez, ahol nincs háborúskodás, hanem szeretjük egymást, és ezért az egyetemes szeretetért nem félünk szembeszállni a gonosszal.
Böjte Csaba atyát is megkértük, mondja el gondolatait a produkció kapcsán.
– Mindannyiunkat megdöbbentett, hogy Európa határain belül háború dúl. Azt gondolom, hogy mindenki a maga eszközeivel próbálja a békét közvetíteni. Szent Ferenc atyánk mondta: „Uram, tégy engem a békéd eszközévé!” Ahol háború van, oda békét vigyünk. A gyerekek is örömmel vettek részt ebben a kezdeményezésben. Molnár Levente munkásságára a Jóisten áldását kérem és azokra is, akik a békéért munkálkodnak – hangsúlyozta az atya. A dallal kapcsolatos kérdésre így válaszolt Csaba testvér: – A csapból is annak kellene most folyni, hogy a szeretet a legfontosabb. Nem csak Ukrajnában van háború. Olyan sok ember háborog, még a családon belül is. Sok-sok feszültség, gond van. Az a hatezer gyerek, aki hozzánk került, mind családon belüli meg nem értés, feszültség miatt van nálunk. Nem hiába énekelték az angyalok Jézus Krisztus születésekor: »Békesség a földön a jóakaratú embereknek!« Azt akarta Jézus is, hogy békességben szeressük egymást.

Borítókép: Szvorák Katalin népdalénekes a forgatáson (Fotó: Sós Zoltán)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.