„Nehéz magyarnak lenni, de nem lehetetlen”

„Vadat űzni feljövének / Hős fiai szép Enéhnek: / Hunor s magyar, két dalia, / Két egytestvér, Ménrót fia.” Ekképpen veszi kezdetét a csodaszarvasról szóló rege Arany János Buda halála című eposzának hatodik énekében, amely Máriás Zsolt és Moravetz Levente, őseink történetét elmesélő, igencsak nagyszabásúnak és látványosnak ígérkező lovas rockoperája alapját adja.

Zana Diána
2022. 07. 29. 7:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Moravetz Produkció 2003 óta foglalkozik történelmi alkotások színrevitelével, ahogy a mottójuk is szól: olyan művek ezek, amelyekhez közünk van. Először az Egri csillagokat dolgozták fel, amelyet azóta is, minden év augusztusának első hetében bemutatnak az egri várban – tudtuk meg a darab író-rendezőjétől, a Moravetz Produkció és a Pécsi Harmadik Színház tulajdonosától, Moravetz Leventétől. 2009-ben mutatták be a Zrínyi 1566 című rockmusicalt Szigetváron, amelyet szintén minden esztendőben játszanak a szigetvári kirohanás évfordulójához legközelebb eső hétvégén, és még az általános iskolai irodalomtankönyvekben is helyet kapott. A Fejedelem a Rákóczi-szabadságharc idejébe, a Sárkányszív pedig Nagy Lajos korába kalauzolja a nézőt. A sort még sokáig folytathatnánk, a rendező ezúttal azonban jóval régebbre nyúlt vissza, egészen a regélt történelmünk mítoszi idejébe.
A darab gerincét a csodaszarvasmonda Arany János-i feldolgozása adja, melynek során Hunor és Magor vitéz leventéik élén elindul vadászni, s a csodás vad nyomába eredve megérkezik az új hazába.

 A szarvas mint különleges állat, ahogy a turáni és a legtöbb eurázsiai népnél, az ősanyát és az életet adó Napot is jelképezi, előtérbe kerül ugyanakkor a jó és a rossz küzdelme, illetve kibontakozik a féltékenység, amely jellemzően emberi tulajdonság. Az előadás során újdonságként jelenik meg az úgynevezett pogányság és a kereszténység harca is. – Egy pogány népről beszélünk még, miközben már felsejlik az eljövendő kereszténység, amelyben a magyar nemzet kiválasztottá válik arra, hogy megálljon itt, Európa közepén és megvédje azt – fejtette ki lapunknak Moravetz Levente, aki abba is beavatott, hogy mindez hogyan jelenik meg a színpadi látványvilágon keresztül.
Az első felvonásban a fehér ló és a csodaszarvas külön párviadala balett formában lesz látható, később pedig lassanként kiszorul a korábbi, áldozati állat a színről, ahogy a magyarság életéből is. 

A „Dicső” MLSE lovas kaszkadőrei, a makói Forgatós Táncegyüttes, sőt mazsorettek is szerepelnek majd. 

Pécs Város Mazsorettegyüttese és Tánckara, az „időtlen fénytündérek” nem a történelmi kort, inkább napjaink szereplőit képviselik, akik jelenünkből tekintenek vissza a történetre és világítják meg a szereplőket, akikre éppen érdemes odafigyelni.
A rendező reméli, hogy minden néző megtalálja majd a saját üzenetét, azt, ami kifejezetten neki szól, és úgy hagyja el a helyszínt, hogy egy kicsivel a föld fölött lebeg, Széchenyi István szavaival azt mondva: „igen, nagyon nehéz magyarnak lenni, de nem lehetetlen”. Moravetz Levente úgy véli, fontos megértenünk, hogy nem vagyunk alsóbb rendű nép. 

– Bátran mondhatom, hogy fél Európa azért tudott virágzani, fejlődni a reneszánsz idejében, azért tudott Leonardo, Michel­angelo – és még sorolhatnánk – alkotni, mert itt volt egy olyan nemzet, amely majdnem belepusztult abba, hogy visszatartsa a törököt 

– fogalmazott a rendező, aki szerint a múltunk tele van olyan momentumokkal, amelyekre méltán lehetünk büszkék.
A Csodaszarvas című darabot Orfűn mutatják be július 30-án. Írója és rendezője Moravetz Levente, akinek producertársa felesége, Moravetz-Somogyvári Andrea. A mű zeneszerzője Máriás Zsolt, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház zenei vezetője, aki korhű zenét álmodott meg, amelyben cselló, koboz, gitár, basszusgitár, valamint furulyák, brácsa, tekerőlant és hegedű is megszólal, a zenei motívumokat pedig kórus színesíti. A főszerepben a Jászai Mari-díjas Sasvári Sándor látható.

Borítókép: Moravetz Levente lovával (Forrás: Moravetz Produkció)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.