A mítoszok adják nemzeti identitásunkat

Ünnepélyesen avatták fel a Székely himnusz-emlékművet Győrben, a Simor János püspök téren. Az apropót az adta, hogy 2021-ben volt a mű keletkezésének centenáriuma, az idén bekerült a Magyar Értéktárba, kiemelt nemzeti érték lett, és ez a nap a zeneszerző halálának századik évfordulója. A szobrot Lebó Ferenc Munkácsy-díjas szobrászművész alkotta. Őt kérdezte a Gondola.hu.

Magyar Nemzet
2022. 09. 19. 23:00
null
Forrás: Gyorplusz.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaba királyfiról készített bronzszobrot Lebó Ferenc, aki szerint minden népnek megvannak a maga mitikus hősei, az angoloknál Arthur király és lovagjai, a németeknél Siegfried és Nibelung mondakör hősei, és még hosszan sorolhatnánk. Mint mondja, botorság lenne ezt az évszázadokon keresztül megőrzött, lejegyzett vagy szájról szájra szálló hagyományt nem továbbadni a következő nemzedékeknek.

A magyarság mitológiáját Ipolyi Arnold foglalta össze, de Benedek Elek és Komjáthy István írásai a nagyközönséghez és az ifjúsághoz is eljuttatták. Ha egy nyári éjszakán felnézünk az égre, meg tudjuk mutatni gyerekeinknek, unokáinknak a csillagképeket, a Hadak Útját, ahol Csaba királyfi, ha szükség van rá, harcosai élén megjelenik, végiglovagol, hogy segítséget nyújtson népének. A Csaba királyfi történet csak egy kicsiny szelet a magyar mitológiából, de ezek a mítoszok, mondák, ez a tudásanyag adja nemzeti identitásunkat

– hangsúlyozza a szobrászművész.

Csaba királyfi bronzszobra                           Fotó: Győri Szalon

Az interjúból kiderül, hogy a szobor elkészítéséhez tanulmányozta a már létező alkotásokat, más sztyeppei népek figurális ábrázolásait, és felidézte művészettörténeti, ikonográfiai ismereteit is a tervezés folyamán.

A gazdag magyar mondakör, valamint a valós motívumok jelennek meg az alkotáson. Csaba királyfi egyik kezén egy totemállatot, egy turulmadarat tart, amely hozzátartozik népünk mondaköréhez, ezzel együtt a székely himnuszhoz is. Csaba királyfi bal keze az életfás, palmettás díszítésű, övéről lelógó kardján pihen, fegyverzetét honfoglalás kori motívumokkal díszítettem. Az övet csodaszarvasos veretek díszítik, tarsolylemezén az életfa motívum szerepel. Mellkasát lemezes bőrvért fedi, közepén az „Emese álma” legenda a nagyszentmiklósi kincs ábrázolása alapján

– sorolja Lebó Ferenc, majd kifejti, hogyan erősíti meg nemzetünket, ha a Küküllőnél élők történelmi atyjáról a Duna-Rába-Rábca térségében emelkedik kétméteres szobor. Mint mondja, ezek az alkotások fogódzók, emlékeztetők, hogy ne feledjük a közös gyökereinket, életünk ne szélfútta katángkóró legyen, tudjunk nemzetben gondolkodni. Ez hihetetlen erőforrás, mely mindannyiunkat mindig erősíteni tud.

Minden magyar felelős minden magyarért. A közös történetek összekötnek bennünket, élhetünk a világ bármely pontján.

– szögezi le.

A teljes interjút ide kattintva olvashatják.

Borítókép: Lebó Ferenc szobrászművész (Forrás: Gyorplusz.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.