Hogyan látják Trianont a szlovákok?

Rengeteg olvasnivalót szüretelhetnek a könyvbarátok ezen a hétvégén, hiszen mától egészen vasárnapig izgalmas kínálattal várja őket a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. A Millenáris külső és belső helyszínein felállított standok és színpadok változatos kiadványokat és gazdag programokat ígérnek az érdeklődőknek. A tekintélyes könyvanyagot szinte lehetetlen bemutatni, ezért most csak néhány érdekességre fókuszálunk.

2022. 09. 29. 7:28
null
23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. fotó: Reviczky Zsolt, Népszabadság
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál nevében is jelzi (meg persze hagyományaiban is hordozza), hogy nemcsak a hazai, de a külföldi irodalmat is látóterében tartja. Minden évben van azonban egy kiemelt vendég, s ez ebben az esztendőben Szlovákia, illetve a szlovák irodalom. 

Egy híján harminc szlovákiai szerzőt és új könyvét mutatja be a rendezvény. A szomszédos ország irodalmának több alkotója a magyar olvasók előtt is ismert és kedvelt író, másokat most ismerhetünk majd meg. Az idősebb nemzedékből Peter Balko, Silvester Lavrík, Michal Hvorecky, Katarína Kucbelová, Jana Juránová, Jozef Karika könyveit olvashatjuk, míg az új generációtól Nicol Hochholczerová, Dominika Madro, Alena Sabuchová, Jana Bodnárová, Andrea Gregusová, Eva Urbanová könyveire érdemes figyelni.

 A szlovák főváros lakóinak történeteiből szőtt regény A soknyelvű Pozsony nyomában. A magyarok és szlovákok egymásról alkotott véleményeit mutatja be a Feleselő képek. A Diadal és katasztrófa című kötetből azt tudhatjuk meg, mit gondolnak Trianonról a szlovák atyafiak. De hogy valami könnyedebbet is megemlítsek, megjelenik a misztikus thrillerként beharangozott A hasadék című kiadvány is.
A könyvvásárra kiadott huszonkilenc szlovákiai kötetet olyan magyar szerzők mutatják majd be, mint Závada Pál vagy Németh Gábor. Szlovákia könyvesstandját a szlovákiai vendégekkel együtt az író házaspár, Dragomán György író és Szabó T. Anna író, költő nyitja meg.
A négynapos rendezvény honlapján olvasható, hogy „a díszvendégség további sajátossága, hogy a szlovák szerzők mellett több programban részt vesznek az ország magyar irodalmi életének képviselői – írók, költők, irodalomtudósok – is, köztük Németh Zoltán és N. Tóth Anikó.” 

A fentieken túl a szlovák művek magyar fordításai a Magyar Irodalmi és Művészeti Egyesület szlovákiai munkája, egyszóval az egyre több tekintetben a megértés irányába haladó szlovák–magyar együttélés is téma lesz a négynapos rendezvényen.

Maradván a szomszédságnál, Belaruszból érkezett a posztszovjet életérzés irodalmi krónikása, a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon Budapest Nagydíjjal elismert Szvetlana Alekszijevics (16 órakor adják át a díjat). A fehérorosz szerző a második világháború öröksége nyomán és még jócskán az orosz–ukrán háború előtt megrázó erejű elbeszélésfüzérekben ábrázolja a háború borzalmait. Amikor 2015-ben Nobel-díjat kapott, az indoklásban így méltatták:

Többszólamú írásaiért, amelyekben a jelenkor szenvedéseinek és a bátorságnak állított emlékművet.

A magyar olvasók a nemzetközi megjelenéssel nagyjából egy időben ismerhették meg A háború nem női mesterség, a Fiúk cinkkoporsóban, majd az ezredforduló után megjelent az Elhordott múltjaink, a Csernobili ima és az Utolsó tanúk – Gyermekként a második világháborúban című regé­nyeit. A könyvfesztiválon természetesen ezek a kötetek is megtalálhatók lesznek. A Szvetlana Alekszijeviccsel várható pódiumbeszélgetést M. Nagy Miklós József Attila-díjas műfordító vezeti a mai megnyitóünnepséget és díjátadót követően.

Izgalmas programokkal készül a Petőfi Kulturális Ügynökség

A legfrissebb könyvekkel, kiállítással és beszélgetésekkel várja az érdeklődőket a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) a könyvfesztiválon. Bemutatják a kortárs világirodalmi versválogatás-sorozatban megjelent kolumbiai és észak-amerikai versantológiákat. Bölcső a hegyek között címmel Tamási Áron születésének 125. évfordulója alkalmából szabadtéri kiállítás nyílik a könyvfesztiválon. A sokállomásos erdélyi turné után Budapestre visszatérő tárlatot Juhász Anna irodalmár nyitja meg, aki szombat délelőtt tárlatvezetéssel és játékkal is várja a látogatókat. A nyilvános rendezvények mellett szakmai programokat is szervez a PKÜ, egyebek mellett a V4-es országok kulturális-irodalmi intézményeinek és fordítástámogatási programjainak vezetőivel elsősorban a közép-európai irodalmak külföldi bemutatásának módjairól és szorosabb együttműködési lehetőségekről tartanak megbeszéléseket.

Borítókép: Képünk illusztráció (Forrás: Mediaworks archív)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.