Magyar értékek Temesváron

A Temesvári magyar napok a város magyar múltjáról tanúskodik, emellett a város kulturális és művelődési életét, a helyi értékeket mutatja be évről évre. A szeptember 22. és 25. között immár hetedik alkalommal megrendezett eseménysorozatról és a temesvári Magyar Ház jövőjéről Tamás Péter temesvári magyar konzul beszélt lapunknak.

2022. 09. 27. 7:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A temesvári Várbástya Egyesület szervezésében valósult meg a Temesvári magyar napok, amely bemutatkozási lehetőséget ad a helyi közösséget formáló szereplőknek. – Elsősorban a temesvári magyaroknak rendezzük meg a Temesvári magyar napokat, amelynek célja, hogy a közösséget erősítsük. A négynapos eseménysorozatra az itt élő magyarok és románok mellett vártuk például a Felvidékről, Aradról, Szegedről és Budapestről is az érdeklődőket – mondta Tamás Péter, aki arról is beszélt, hogy gazdag programokat állítottak össze, amelyekben többek között politikai, filozófiai műsorok, kerekasztal-beszélgetések, könyvbemutatók, történelmi séták, gyerekprogramok, zongorakoncert, kerékpártúra és könnyűzenei nagykoncertek szerepeltek.

Tehát idén is a kifejezetten sokszínű kulturális programok jellemezték az eseményt. – Úgy vagyunk nagyon színesek, hogy közben a rendezvénysorozat nagyon magyar, a saját értékein­ket képviseljük. Abban hiszek, hogy minden nép mutassa meg a legértékesebb kincseit, mi ezt tesszük. És érdekes, hogy még a helyi román lakosság is nagyon díjazza ezt – fejtette ki a temesvári magyar konzul.

Mint megtudtuk, a programok közül a nyitógála és a könnyűzenei nagykoncertek voltak a legnépszerűbbek. A szeptember 22-i nyitógálát az impozáns temesvári operában tartották, ahol a Szegedi Kortárs Balett a Carmina Burana című táncjátékot adta elő. Péntek, szombat és vasárnap este a nagykoncertek sokakat vonzottak. A Temesvári magyar napok vasárnap este a Csík zenekar, Presser Gábor és Karácsony János A dal a miénk című koncertjével ért véget. Tamás Péter elmondása szerint a koncertek mellett a gasztronómiai programok és kisebb kulturális események iránt is sokan érdeklődtek.

Mint ismert, a temesvári Várbástya Egyesület a magyar állam támogatásával februárban megvásárolta a Magyar Házat, amelyet az 1920-as években, Trianon után a temesvári magyarság adakozásából építették fel. – 1990 után jogi úton nem sikerült visszaszereznünk az épületet, döbbenetes, de vissza kellett vásárolnunk, ami a miénk – fogalmazott Tamás Péter. – A Magyar Ház megvásárlásával a temesvári magyarság lelke dobbant egyet, visszakaptuk a lelkünket.

Az épület felújítása már elkezdődött, jelenleg a belső munkálatok zajlanak. Várják az engedélyeket a várostól, hogy a külső homlokzat is megújulhasson. A temesvári magyar konzul érdeklődésünkre elmondta, hogy a Magyar Ház szeretne majd önfenntartó lenni, ami manapság borzasztóan nehéz. – Egy közösségi házat szeretnénk létrehozni, ami különböző kulturális eseményeknek ad otthont. A Várbástya Egyesület irodája, a Demokrácia Központ, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és más civil szervezetek is az épületbe költöznek. Kialakítunk egy báltermet és egy kisebb termet, ahol a magyarság találkozhat, ahol kiállításokat, irodalmi esteket, könyvbemutatókat, boresteket rendezhetünk – összegezte Tamás Péter. Hozzátette, hogy az épület fenntarthatósága érdekében nagy valószínűséggel egyes termeket továbbra is gazdasági társaságoknak adnak bérbe üzleti alapon.

Temesvár az értelmiségiek városa, sokan kis Bécsnek nevezik, hiszen számos barokk és szecessziós épület gazdagítja a városképet. A Temesvár környéki szórványvidéken körülbelül tizenötezer magyar ajkú él. Tamás Péter azt vallja, hogy Temesvár kiemelt bástyája Erdélynek, fejlődő gazdasággal, ahol fontos, hogy a magyarok is megmutassák magukat.

Borítókép: a fesztivál (Fotó: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.