Magyarok Hollywoodban

A magyar filmdíjas és Bánffy Miklós-díjas Kollarik Tamás és Takó Sándor, a FilmHungary vezetője, a Hollywoodi Magyar Örökség Társaság elnöke közös munkájukkal sok évtizedes lemaradást pótolnak azzal, hogy gondozzák filmes örökségünk eddig méltatlanul kezelt szeletét. A két alkotóval a különleges szellemi hagyaték sorsáról beszélgettünk.

2022. 09. 12. 7:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt pár évben talán a legelismertebb magyar származású filmes alkotók életművét adták ki a Magyarok Hollywoodban sorozatukban. A két legendás stúdióalapító, Adolf Zukor és William Fox, majd minden idők egyik legnagyobb filmzeneszerzője, a háromszor is Oscar-díjjal elismert Rózsa Miklós önéletírását, továbbá Hubai Gergely Zene: Miklós Rózsa című szakkönyvét szerkesztették és igényes kötetben jelentették meg magyarul. 

A sorozat legnagyobb szenzációjának ígérkezik, hogy minden idők egyik legnagyobb magyar filmese, az ötször is Emmy-díjjal elismert animációs filmrendező és producer, Csupó Gábor igent mondott megkeresésükre, így három éve dolgoznak monográfiáján, amely pár héten belül jelenik meg.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium felkérésére, a New York-i Liszt Intézet megrendelésére, az amerikai–magyar diplomácia kapcsolatok felvételének 100. évfordulójára egy interjúfilmet rendeztek, amely az amerikai filmipar alapjait lefektető magyar filmkészítők különleges történetét meséli el. A filmben a Zukor- és Fox-életmű egyes kérdései kapcsán megszólal a két rendező, Takó Sándor és Kollarik Tamás, valamint az Emmy-díjas Gera Marina színésznő, a Kossuth-díjas Sándor Pál rendező, Fülöp József-díjnyertes filmalkotó, a MOME rektora, Gelencsér Gábor filmtörténész, az ELTE tanszékvezető egyetemi tanára, Elekes Botond, az Uránia Filmszínház igazgatója, valamint Rofusz Ferenc Oscar-díjas filmalkotó is.

Az első filmtervet a Hollywood magyar örökségéről 2008-ban készítettem, amelyet persze elutasított az akkori filmes vezetés. Nem adtam fel, Takó Sándorral pedig hosszú évek óta dolgozunk azon, hogy hazánkban és lehetőleg az egész világnak megmutassuk, hogy Hollywood megalapítása és fejlődése egy izgalmas magyar történet is egyben. Önéletírásokat hozunk haza, könyveket adunk ki, koncertet szervezünk, riportfilmet készítünk és több mint három éve egy egész estés film előkészítésén dolgozunk

– fogalmazott lapunk kérdésére Kollarik Tamás.
A Kodály Filharmonikusokkal, Somogyi-Tóth Dániel debreceni fő-zeneigazgatóval idén tavasszal pedig Rózsa-koncertet, majd telt házzal a Debreceni Nagyerdei Szabadtéri Színpadon a Magyarok Hollywoodban filmzenei show-ját rendezték meg a Co-Opera és a FilmHungary együttműködésében.

Nagy öröm, hogy az elmúlt években készített könyvek, filmek után egy új műfaj, a szimfonikus filmzenei show segítségével is közel tudjuk hozni a holly­woodi magyarok népmesei fordulatokban bővelkedő történeteit a nézőkhöz. Közel egyéves fejlesztés és előkészítés előzte meg a debreceni ősbemutatót. A két alapító atya nyomdokán számos honfitársunk indult el. Az ő életművük előtt tiszteleg a Magyarok Hollywoodban filmzenei koncertshow

– folytatta a gondolatmenetet Takó Sándor, aki a show kreatív producere is egyben.
– A Magyarok Hollywoodban koncerten a közönség 18 egyedülálló magyar történetet ismerhetett meg, és 18, a magyar filmesekhez kapcsolódó filmzenét hallgathatott meg, Holly­wood megalapításától napjainkig. A show megidézi például Lugosi Bélát, aki Drakula karakterét megismertette a világgal, Zsigmond Vilmost, aki Steven Spielberg alkotótársaként nyert Oscar-díjat, Andy Vajnát, aki az Elemi ösztönnel és a Rambo-franchise-zal vált világhírűvé. Emellett kevéssé ismert nevekkel is találkozhattak a nézők: például Winkler Margit történetével, aki Hollywood első befolyásos producer asszonyaként segítette a fiatal Walt Disney-t pályáján, Bánky Vilmával, a némafilmkorszak magyar dívájával vagy André de Tóth történetével, akit Martin Scorsese a „rendezők rendezőjeként” emlegetett. Közben a Kodály Filharmonikusok olyan filmzenéket játszottak, mint például a My Fair Lady, a Ben-Hur, az Elemi ösztön, a Simpson család, A Gyűrűk ura – tette hozzá a producer.

Az ősbemutató sikere minden várakozásunkat felülmúlta, igazolva egyben azt a meggyőződésünket, hogy hatalmas az érdeklődés hollywoodi magyarjaink elfeledett, lélekemelő, identitásépítő történetei iránt. A visszajelzéseket látva a show-t az alkotócsapattal itthon és külföldön is turnéztatni lenne érdemes

– összegezte a tapasztalatokat Kollarik Tamás, a koncert másik kreatív producere.

Ha a tervezett turné még nem is indulhatott el, a sorozat folytatódik, hiszen szerdán Fejes Krisztina zongoraművész ad koncertet a Francia Intézetben, ahol Rózsa-darabokat játszik, ­miután Hubai Gergely, Kollarik Tamás és Takó Sándor a Rózsa-köteteiket mutatják be a Filmarchívum szervezé­sében. Szeptember 16-án pedig Miskolcon, a CineFest Nemzetközi Filmfesztiválon mutatkozik be a Magyarok Hollywoodban könyvsorozat.

A Kollarik Tamás által korábban vezetett Mecenatúra-program támogatta a Mindenki című filmet, a filmes szakember Los Angelesben az Oscar-díj-átadó kapcsán járt, majd a Csupó-kötet és a Zukor–Fox-filmjük kutatómunkája során több alkalommal mindketten személyesen is meggyőződtek arról, hogy a legendás filmes magyaroknak élő az emlékezete az Amerikai Egyesült Államokban ma is.

Nagy mulasztás, hogy eddig nem kezelték érdemben ezt a témát. Viszont mi most gőzerővel dolgozunk több fronton: jön a Csupó-könyv és a hollywoodi magyar alapítók történetét feldolgozó Fox vs. Zukor – Egy hollywoodi történet című egész estés dokumentumfilmünk is, amit ősszel három év előkészítő munka után szeretnénk gyártásba helyezni. Még Andy Vajna szerint is az egyik legjobb sztorit építettük fel. Nem volt egyszerű eljutni idáig, több az akadály, mint hittük, de semmi gond, mert a filmet is megcsináljuk

– mosolygott Kollarik Tamás.

Borítókép: Kollarik Tamás, Takó Sándor és Hubai Gergely a Rózsa-köteteik egy korábbi könyvbemutatóján (Fotó: Nyirkos Zsófia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.