időjárás 1°C Stefánia 2022. november 28.
logo
A Sebő-együttes jubileumi koncertje és a Söndörgő új lemezének világpremierje is várja a közönséget a budapesti Müpában a téli időszakban

Világpremier és jubileumi koncert a Müpa téli programján

Magyar Nemzet
2022.09.27. 17:58 2022.09.28. 22:48
Világpremier és jubileumi koncert a Müpa téli programján

Az idén 75 éves Sebő Ferenc 1969-ben kezdte zenei pályáját, a Sebő-együttest 1972-ben indította útjára. Pályafutásuk kezdetének 50. évfordulóját jubileumi koncerttel ünnepli az együttes meghívott vendégeivel, mások mellett Sebestyén Mártával, Gryllus Dániellel és Jordán Tamással – adta hírül kedden a Müpa.

A Sebő-jubileum mellett világpremierre is készül a Müpa. Az intézményben mutatják ugyanis be a Söndörgő, legújabb lemezét, amelynek anyagát Chris Potter dzsessz-szaxofonossal áprilisban rögzítették. 

Az együttes megszokott hangzásától eltérő szerzeményeit a Müpa közönsége hallhatja először élőben.     


A rendkívüli események mellett természetesen a megszokott minőségi programok is várják a közönséget. A hatvanas évekbeli magyar beatzenét az alternatív rock ütemeivel vegyítő Carson Coma a Budapest Orchestra Project fúvószenekar tagjaival lép fel. 

A latin-amerikai muzsikát a Los Orangutanes hozza a Müpába. Fotó: Facebook

Venezuelától Kubáig, Latin-Amerika szinte minden szeglete képviselteti majd magát a Los Orangutanes koncertjén, amelyen a zenekartól megszokott cumbia mellett a latin zene számos formája is teret kap majd. A Jazzműhely következő koncertjén Kaltenecker Zsolt és Markó Ádám dzsesszduója hallható, a fellépésen az áprilisban megjelent, Space Junk című lemezük anyaga hangzik el. Harmadik kiadásánál tart a nagy magyar daloskönyv, vagyis a The Great Hungarian Songbook. Behumi Dóri és Pál Dénes tolmácsolásában a XX. század magyar dalkincsei modernebb hangszerelésben hangzanak el. Visszatér számos, az elmúlt években a Müpában debütált táncprodukció. Ismét látható lesz a FrenÁk Társulat tavasszal bemutatott Secret Off_Man című darabja, újra műsoron lesz a Győri Balett GisL című produkciója, a Duna Művészegyüttes a Mezőség szépséges tájaira röpíti a nézőket. Szintén újra látható lesz a Fesztivál Színházban a Recirquel ember és anyaföld kapcsolatát fókuszba állító My Land című előadása is.     
Folytatódnak a korábban elindult sorozatok is. Újabb fejezetéhez érkezik a Müpa filmklubja, amelyben a nézők Réz András vezetésével Federico Fellini rendezői univerzumában kalandozhatnak majd. A Literárium-sorozat soron következő előadásán a József Attila-díjas Solymosi Bálint költői-írói alkotásaiba nyerhet betekintést a közönség.     
 

Borítókép: Ötven esztendeje játszik a Sebő-együttes (Fotó: Müpa)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.