Balázs János a pápai nyári rezidencián ad koncertet

A Castel Gandolfo épületegyüttesben rendezik meg az albanói Liszt Fesztivál kiemelt eseményét.

Magyar Nemzet
2022. 10. 07. 12:15
null
Balázs János zongoraművész Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rómától húsz kilométerre délre, az Albanói-tó feletti sziklaszirten épült a Castel Gandolfo épületegyüttes, amely a XVII. század első felétől pápai nyári rezidenciaként szolgált egészen 2013-ig. Ferenc pápa elődei itt töltötték a forró nyári hónapokat. Ezen a csodálatos történelmi helyszínen rendezik meg az albanói Liszt Fesztivál idei programsorozatának kiemelt eseményét, a Cziffra György-emlékév koncertjét. Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész október 9-én vasárnap este a pápai épületegyüttes templomában az emlékévre összeállított, átiratokat is tartalmazó műsorából válogat, amellyel ebben az évben elnyerte a New York-i Music International Grand Prix első- és közönségdíját is.

Cziffra György világhírű zongoraművész 100. születésnapját Magyarország kormánya hivatalos emlékévvé nyilvánította, 2021-ben pedig az UNESCO felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. A Cziffra György-emlékév a Miniszterelnökség, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásának köszönhetően valósult meg, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész művészeti vezetésével.

MŰSOR

Liszt: A Villa d’Este szökőkútjai

Liszt: Ave Maria (Róma harangjai)

Ponce–Balázs: Estrellita

Puccini–Balázs: Lauretta áriája

Schumann–Liszt: Widmung

Verdi–Liszt: Rigoletto-parafrázis

Delibes–Balázs: Coppelia-parafrázis

Liszt: 6. magyar rapszódia

Borítókép: Balázs János (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.