Dark folk dalaival érkezik Budapestre a Rome zenekar

A Rome Jerom Reuter luxembourgi énekes-dalszerző zenekara, amelyet 2005-ben alapított. Reuter egy igazi fáradhatatlan kreatív elme, lenyűgöző zenei teljesítménnyel. A Rome-mal tavaly jelent meg 15. (!) stúdióalbuma, a Parlez-vous Hate?, de novemberben már érkezik a 16. lemez. Egy biztos, hatalmas és izgalmas életműbe kaphatunk betekintést a Rome koncertjén, december 4-én a Dürer Kertben.

2022. 11. 10. 12:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Rome gyakran foglalkozik történelmi és súlyos témákkal szövegeiben, megspékelve azokat a világirodalomból vett elemekkel. Találhatunk idézeteket a dalokban Brechttől Jüngerig, Camustól Celine-ig, Burroughstól Londonig. Ugyanakkor Reuter nem riad vissza attól sem, hogy kényes, nagyon is aktuális témákat egészséges adag szarkazmussal és kétértelműséggel dolgozzon fel. 

Jerom Reuter. Fotó: Rome

A zenekar stílusát dark folkként vagy sanzon noir-ként jellemzi, amelyben különböző zenei hagyományok is keverednek. Kijelölt példaképeik Jaques Brel és Léo Ferrén sanzonjaikkal, ezek pedig olykor cool rock és wave hatásokkal is találkoznak, mint a Joy Divison és a New Model Army. Reuter dalai – többnyire műfajokon átívelő konceptalbumok részeként – koncertjein összehozza a Wacken-rajongókat, gótokat, punkokat, intellektüeleket. A Rome egy egyedi művészi vízió elkötelezettje, a kívülállók és a melankólia nagykövete sötét himnuszain keresztül. 

A Rome eleme a folytonos alkotás, 17 éves fennállása alatt eddig tizenöt stúdióalbumuk jelent meg, de novemberre már itt is a következő, Hegemonikon címmel, amelyről a Solar Caesar már hallgatható is. 

Borítókép: Jerome Reuter (Fotó: Rome)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.