A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Fókuszban a Kultúrpajták és a Tündérkertek

A Magyar Fesztivál Szövetség és a PajtaKult csapata a tavaszi sikeres együttműködés után újra közös konferenciát szervezett, ezúttal a Magyar Zene Házában. Ma és holnap a hely szelleméhez igazodva fókuszba kerülnek a zenei és fesztiválpiac aktuális kérdései és a Kárpát-medencei Kultúrpajták és Tündérkertek hálózata. A komplex programra az egész Kárpát-medencéből vártak fesztiválokat szervező és közösségi tereket működtető szakembereket és nem szakmabeli érdeklődőket is. A konferencia programja felölel számos aktuális témát a kulturális diplomáciától a közösségépítésig, a pályázati lehetőségektől a forrásteremtésig az előadások mellett vezetett szakmai beszélgetések formájában is.

2022. 11. 17. 16:11
Pajtakult Forrás: Facebook/Pajtakult
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eseményt Batta András zenetörténész, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója nyitotta meg ma reggel. 

– Mi is egy pajta vagyunk, egy megapajta – mondta Batta András, utalva arra, hogy a Magyar Zene Háza egy kulturális közvetítő hely, ahová mindig be lehet jönni. Elmondta, hogy 

a kezdetektől azon dolgoznak, hogy a ház magához vonzza a különböző érdeklődési körű embereket. 

Majd Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára köszöntötte a résztvevőket. Beszédében elmondta, hogy a Magyar Zene Háza egy szimbolikus hely, az építészetben mutatja be mindazt, ami a magyar kultúrának az ereje, az organikusságot. Mint mondta, ez a ház azt is megmutatja, hogyan lehet a magyar kultúra üzletileg is sikeres. Egy fontos bejelentéssel érkezett az államtitkár:

Csák János miniszter úr elfogadta a Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert program védnöki tisztségének betöltésére vonatkozó felkérést 

– mondta Vincze Máté.

A Kárpát-medencei Kultúrpajták és Tündérkertek hálózat megálmodói, művészek és neves kulturális szakemberek mutatják be a két nap alatt a komplex projektet és annak elemeit, törekvéseit több panelben, számos perspektívából. A konferencia keretében lehetőség nyílik az elérhető pályázati források ismertetésére, valamint pályázati konzultációra az NKA munkatársaival és pályázatíró szakértővel. A program külön figyelmet fordít a fesztiválpiac aktuális kérdéseire – szervezői, támogatói és művész oldalról egyaránt –, a kultúrdiplomácia lehetőségeire és kihívásaira, de szó lesz a kulturális terek építészeti koncepcióiról is.

Holnap a Magyar Fesztivál Szövetség Fesztiválminősítő programjának keretei között adják át a 2022-ben minősített fesztiválok okleveleit. Ekkor tartják a szövetség tagozatainak párhuzamos műhelyprogramjait. Fókuszba kerülnek holnap a média és kommunikációs csatornák, valamint szó lesz a kistelepülési kulturális piac kihívásairól.

A szervezők igyekeznek teret engedni olyan különleges eseményeknek is, mint az Együtt/Működünk – kártyajáték az értékalapú együttműködések fejlesztésére című workshop, ahol a résztvevők saját csapataik fejlesztésére tanulhatnak új technikákat. Az eseményen neves szakemberek és ismert művészek szerepelnek az előadók között, köztük Szarvas József Kossuth-díjas színművész; Kelemen László, az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány elnöke; Lovasi András Kossuth-díjas zenész, Gőz László zenész, a BMC tulajdonosa; Hegyi Anita, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kulturális diplomáciai főosztályának vezetője; Liber Endre, a Halmos Béla-program kollégiumának vezetője; Sándor Cecília kulturális antropológus, a Kultúrpajta és Tündérkert hálózat szakmai vezetője; Horváth László, a Pajtakult kulturális igazgatója; Borsa Kata, a Fesztiválszövetség elnöke és Mezei Dániel médiaszakember az esemény házigazdája.

Borítókép: Forró hangulat a pajtában (Forrás: Facebook/Pajtakult )

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.