Grandpierre Attila az életelvű gondolkodásról

Különleges könyv megjelenésének ünneplésére gyűltek össze a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárának konferenciatermében. A Bauer Ervin Elméleti biológia című fő művét is tartalmazó, a L’Harmattan Könyvkiadó gondozásában megjelent kötet, Grandpierre Attila, Müller Miklós és Elek Gábor Bauer Ervin élete és munkássága című könyve bemutatja Bauer elméleti biológiájának az életelvű gondolkodásmód alapján nyert értelmezését.

2022. 11. 07. 6:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A könyvet Grandpierre Attila kandidátus, a Budapest Centre for Long-Term Sustainability kutatási elnöke, a könyv szerkesztője, társszerzője és Müller Miklós, a New York-i Rockefeller Egyetem professor emeritusa, az MTA külső tagja, a könyv társszerzője mutatta be. Az eseményen részt vett Szvetlana M. Bauer is, a Szentpétervári Állami Egyetem Hidroelaszticitás Tanszékének egyetemi tanára, ­Bauer Ervin unokája. Az eseményt Kucsera Tamás Gergely egyetemi tanár, a Valóság folyóirat főszerkesztője köszöntötte.
Grandpierre Attila előadásában elmondta, hogy a világegyetem és az élet lényegének megértése sok ezer éven át megoldhatatlan kérdésnek bizonyult. Bauer Ervin az egyetlen, aki a tudomány főútján utat nyitott a válaszhoz, mégpedig az elméleti biológia alapelvének olyan egzakt meghatározásával, amely átfogó tudománnyá fejlődve a modern elméleti fizika teljesítőképességét is felülmúlja. Könyvükben bemutatják Bauer elméleti biológiájának biológiai, az életelvű gondolkodásmód alapján nyert értelmezését. Fény derül arra, hogy 

a világegyetem nem élettelen, hanem élő természetű. Nem anyagi, élettelen, hanem élő világegyetemben élünk. A világegyetem lényege élő természetében rejlik, az élet lényegét pedig a Bauer-elv általánosítása, a kozmikus életelv világítja meg. ­

Bauer fő művének rendkívüli jelentősége az, ami indokolttá teszi e nagy tudós életének alaposabb megismerését is.
– Kopernikusz óta a tudomány legnagyobb fordulatai mind a fizikai világnézeten belüli paradigmaváltozást hoztak – mondta Grandpierre Attila. – Bauer Ervin munkássága az első, amely túlmutat ezen a fizikai világnézeten, mélyebb, biológiai világnézetet alapoz meg, s így még a kopernikuszi fordulatnál is nagyobb jelentőségű előrelépést jelent a világegyetem felépítésének és természetének megértésében. Bauer műve megalapozza az emberiség életelvű gondolkodásmód felé fordulását. 

Az anyagelvűség elérhetővé tette az anyagi jólétet, de háttérbe került a lélek és az értelem elsőrangú szerepe, az egyén, a társadalom és a világegyetem szintjén egyaránt. Ennek fényében mérhetjük fel az életelvű fordulat jelentőségét. Az életelvű gondolkodásmód az anyagi jólét mellett elérhetővé teszi a lelki és szellemi jólétet a társadalomban, és az életnek kedvező feltételeket természeti környezetünkben.

 

A Bauer-elv kimondja: „Az élő és csakis az élő rendszerek soha nincsenek egyensúlyban, és szabadenergia-tartalmuk terhére állandóan munkát végeznek annak az egyensúlynak a beállta ellenében, amelynek az adott külső feltételek mellett a fizikai és kémiai törvények értelmében létre kellene jönnie. A mozgósítás központja a rendszeren belül van.”

 A Bauer-elv általánosítása, a kozmikus életelv egzakt, valós alapot ad a bennünk élő kozmikus életösztön felemelő erejének felfedezéséhez, a lélek és az értelem megerősítéséhez, mibenlétének megértéséhez.
Grandpierre hozzátette: időtlen tény, hogy a magyarázat annál jobb, minél egyszerűbb. A megismerés természetes célja az összes megfigyelhető jelenség viselkedésének egyetlen egyszerű elvvel történő magyarázata. A jelenségek viselkedését a természettörvények magyarázzák. A megismerés céljának eléréséhez elengedhetetlen azoknak az alapelveknek a felfedezése, amelyekkel a természettörvények a legegyszerűbben megmagyarázhatók. A tudomány történetében csak néhányan jutottak közel ahhoz, hogy felismerjék: az élettelen, cselekvésképtelen testek viselkedésének magyarázatára irányuló tudományban, a fizikában a legkisebb hatás elve jelenti az elméleti kutatás e fő célját. Annak jelentőségét még kevesebben ismerték fel, hogy az élőlények viselkedésére éppen az a kitartó törekvés a jellemző, amely eltér a legkisebb ellenállás mentén gördülő fizikai viselkedéstől. A tudomány 2600 éves történetében Bauer Ervin volt az egyetlen, aki felismerte a természet alapelveinek rendkívüli jelentőségét, és képessé vált a biológia alapelvén alapuló biológia megalapozására. 

Bauer ­Ervin volt az, aki felfedezte és matematikai­lag is megfogalmazta a bioló­giai viselkedésben megnyilvánuló egyetemes alapelvet, és ebből levezette a bio­lógia összes alapvető elméleti törvényét 

– hangzott el.

 

Ezután Müller Miklós ismertette Bauer Ervin életét. Bauer Ervin Lőcsén született 1890. okt. 19-én. Szülei Bauer Simon tanár és műfordító és Levy Eugénia gimnáziumi nyelvtanárnő voltak. Testvérei Bauer Herbert – írói álneve Balázs Béla – ismert esszéíró és filmes, valamint Bauer Hilda tanárnő. Szegeden, Budapesten, majd Göttingenben tanult. 1914-ben szerzett orvosi diplomát. Bécsben, Göttingenben, majd Prágában és Berlinben dolgozott. Első felesége Kaffka Margit ismert magyar írónő volt. Második felesége Szilárd Stefánia Emília Borbála matematikus. Bauer 1920-ban tört be a nemzetközi tudományos életbe az akkori idők vezető tudományos folyóiratában, a Naturwissenschaftenben megjelent úttörő munkájával, amelyet e könyvben magyarul újra közzétesznek. 1925-ben a Szovjetunióba költözött, ahol előbb a moszkvai egyetem biológiai tanszékének vezetője, majd a leningrádi egyetem tanára lett. 1930-ban jelent meg Fizikai alapok a biológiában című műve, amely részletesen tárgyalta a biológia alapelvének fizikai és biológiai értelmezését és alkalmazását. Főműve, az 1935-ben megjelent Elméleti biológia bemutatja a tudomány általános módszertana alapján létrehozott elméleti biológia egyetlen alapelvre vezető, azokból a biológia összes alapegyenletét leszármaztató, logikusan felépített, egységes elméletét. Ekkor már a Szovjetunióban a legmegbecsültebb biológusnak számított. Munkássága úttörőnek számít az élet- és kórjelenségek energetikai magyarázatára vonatkozóan is. A szovjet politikai rendőrség feleségével együtt 1937 augusztusában letartóztatta. 1938-ban mindkettőjüket agyonlőtték.

Borítókép: Grandpierre Attila (Fotó: Teknős Miklós)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.